En ekspedisjon trålet et område av Indiahavet man ikke har undersøkt før. Der fant de 11 helt ukjente arter!

Utrolig nok har det aldri vært en vitenskapelig ekspedisjon til Indiahavets bunn sydvest for Java før. Det bestemte National University of Singapore (NUS) og the Indonesian Institute of Sciences for å gjøre noe med. Det lønte seg.

Etter å ha lett på 63 forskjellige steder i løpet av en periode på to uker fant de nemlig over 12 000 forskjellige dyr og drøyt 800 forskjellige arter.

Blant dem var det også 11 arter som aldri er blitt funnet før. Blant disse var det for eksempel en edderkopp, eremittkrabber, reker, hummere og en liten sjøstjerne som bor i trestammer på havets bunn.

Eremittkrabbe funnet på ekspedisjonen. Foto: South Java Deep Sea Expedition

Ekspedisjonen fant dessverre også mye søppel. Faktisk ble en av de nyoppdagede krabbene funnet boende i undertøy!

Det er ikke uvanlig for artene som ble funnet å bruke ting de finner. En av krabbene brukte for eksempel ting fra havbunnen til å kamuflere skjellet sitt fra rovdyr. Den brukte også noe som ligner veldig på ører til å beskytte øynene sine, og fikk naturlig nok kallenavnet «big ears» av forskerne.

Bare fordi sjødyrene bor dypt i havet betyr ikke det at de ikke har fine farger. Blant de nye artene var det en eremittkrabbe med grønne øyne og en hummer med hvit-oransje striper.

Foto: South Java Deep Sea Expedition

En fullstendig presentasjon av de nye funnene blir ikke offentliggjort på en god stund. Teamet regner med å bruke omtrent to år på å gå gjennom alt.

Vi vil dermed ikke finne ut med det første om det finnes en egen art krabber som foretrekker å bo i truser, eller om det bare var et enkelttilfelle.

Toppbilde:South Java Deep Sea Expedition 

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.