At robotene tar fra oss jobber er ikke bare negativt. Et par robotarmer fra Singapore har nemlig lært seg å montere IKEA-stoler.

IKEA er ikke bare stedet mange kjøper seg møblene de innreder livene sine med, det er også en evig kilde til frustrasjon. Spesielt synes mange at det å montere møblene selv er et mareritt. Skruer forsvinner, ting ser ikke helt ut som de skal når du er ferdig og det blir mye rot.

Kanskje er det roboter som er løsningen?

Ingeniører fra Nanyang Technological Institute i Singapore programmerte nemlig to robotarmer til å mointere IKEA-stolen STEFAN.

Ingeniørerne la ifølge Futurism ut delene til stolen i en tilfeldig rekkefølge, og ved hjelp av 3D-kamera og kraftsensorer klarte robotarmene å montere stolen på drøye 20 minutter. Det er ikke en dårlig tid, selv for et menneske!

Kraftsensorene måtte til fordi robotarmene er av samme type som blir brukt i fabrikker verden over, men jobber normalt med større og stødigere ting enn en trestol. Uten sensorene hadde armene sannsynligvis knust den lille IKEA-stolen.

Stefan-stolen ferdig montert. Foto: IKEA

Å sette sammen et IKEA-møbel er faktisk en ganske avansert prosess for en robot (og et menneske). Den må finne riktige skruer, hvor skruene skal og bruke nok kraft når den monterer.

Selv om robotarmene tok oppgaven på strak… arm, er vi nok et stykke unna å kjøpe vår egen lille IKEA-møbelmonteringsrobot. Ingeniørene måtte nemlig bruke mye innsats på å programmere monteringen i riktig rekkefølge, og det var bare for den ene spesifikke stoltypen.

Om ingeniørene noen gang skulle finne på å lage en robot som kan montere alle møbler på IKEA hadde de nok blitt rike. 

Toppbilde: Skjermdump fra PBS/Youtube

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.