Du vet godt at fugler kan høre, men vet du hvordan ørene til for eksempel en ugle og en kråke ser ut? De er mye rarere enn du tror. 

Mange av oss går gjennom livet uten å tenke så mye på fuglers anatomi, og spesielt mange som tenker mye på fuglers ører er det nok ikke. Fugler har jo ører, men hvordan ser de egentlig ut? Og er det forskjell på ørene til forskjellige fugler?

Har for eksempel en kråke og en ugle forskjellige typer ører?

For de som ikke er klar over det fra før, kan det kanskje overraske å se hvordan fugleører faktisk ser ut. La oss begynne med kråker. Da kråketreneren (!) Olly Peckar postet en video av seg selv som klapper en kråke (!), fikk vi nemlig se hvordan et kråkeøre ser ut.

Og det var kanskje ikke helt som mange så for seg.

Kilde: brutalmortalbody.tumblr.com/post/146135625699/in-case-any-of-you-wanted-to-know-what-was-under

Fugler har altså ikke noe ytre øre som mennesker og andre pattedyr, men har sneglehuset, altså selve hørselsorganet. Man trodde lenge at mangelen på et ytre øret gjorde at fugler ikke klarte å vite nøyaktig hvor en lyd kom fra, selv så viktig det er for en fugl i for eksempel paringsritualer.

Også strutsefuglen Nanduer har store hull i hodet uten et ytre øre. Foto: Pixabay

I 2014 fant imidlertid tyske Hans A. Schnyder fra Det tekniske universitetet i München ut at fugler på grunn av sin nesten ovale hodeform er i stand til å tolke posisjonen til lyder rundt seg.

En lyd treffer først øret på den ene siden av hodet i en bestemt frekvens, men etter at lyden har gått gjennom hodet og ut det andre øret skifter lyden frekvens (!) og fuglen kan ved hjelp av frekvensforskjellen avgjøre hvor lyden kommer fra.

Og hva så med uglers ører? De er også fryktelig rare, man kan ifølge ScienceAlert nemlig se øyet til ugla fra øret!

Måtte vi valgt en egenskap fra fuglene hadde vi nok fremdeles valgt å kunne fly, ikke de rare ørene. Tror vi da.

Toppbilde: Skjermbilde Olly Peckar/Tumblr

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.