Du bør kanskje telle litt på fingrene neste gang du bestiller et glass vin eller en pils. En stor internasjonal studie viser nemlig hvor mye noen enheter over grensa kutter ned på levetiden din.

Studien som nylig ble publisert i journalen The Lancet, hevder at alkoholkonsum er like helseskadelig som røyking. Den setter grensen ved fem glass med rødvin à 175 milliliter eller fem halvlitere øl i uka, omtrent 12,5 enheter totalt, skriver The Guardian.

All drikke over dette øker risikoen for slag, dødelige karsykdommer, hjertesvikt eller død. Ja, en pils eller et glass vin over den anbefalte grensa kutter en halvtime fra den forventede levetiden til en 40-åring.

– Det er selvfølgelig opp til hver enkelt å vurdere om det er verdt risikoen, sier professor David Spiegelhalter ved Universitetet i Cambridge.

Studien sammenstiller data fra 19 forskjellige land og omfatter drikkevanene til over 600.000 personer. Ifølge forskerne er det ingen forskjell mellom kvinner og menn når det gjelder alkoholkonsum og forventet levetid.

Men alkoholkonsum har én fordel, hvis vi kan bruke den beskrivelsen: Det reduserer sjansen for ikke-dødelige hjerteinfarkt.

– Dette må likevel sees i sammenheng med den økte risikoen med andre alvorlige hjertesykdommer og avkortet levetid, sier studiens hovedforfatter, Angela Wood, også hun ved Universitet i Cambridge.

Men er vi da trygge hvis vi holder oss under eller opptil grensa og ikke inntar mer enn rundt 100 gram alkohol i uka?

– Det finnes nok ikke et magisk tall, ettersom helseeffektene fra alkoholinntaket er veldig sammensatte. Vidt forskjellige faktorer som kroppsvekt, kjønn, medisiner og hvor hyppig du drikker spiller inn. Derfor er det vanskelig å komme frem til en trygg terskel som gjelder for alle, forklarer Wood. 

Du er altså ikke umiddelbart fortapt hvis du drikker litt for mye i helgen. Kort oppsummert kan vi si at litt for mye alkohol, gir litt kortere forventet levetid. Men fortsetter du å utfordre grensa, øker også konsekvensene, skriver Science Alert.

– Leger bør ha disse advarslene i bakhodet når de snakker med pasienter om drikkevanene deres. Selv om de kanskje oppfatter konsumet som moderat, kan det altså være for mye, psykologiprofessor Dan G. Blazer ved Duke University School of Medicine til nettstedet.

Så tilbake til deg som står i baren og forsøker å telle på fingrene hvor mye du har drukket denne uka: Må du opp med den andre hånda, bør du kanskje be bartenderen om en «kjørepils» istedenfor? Du kan jo tross alt helle den i et glass så ingen ser etiketten!

Toppbilde: Fabio Ingrosso [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.