Vi kan utføre de mest utrolige mentale krumspring. Se bare hvordan hjernen vår får dette pastellfargede bildet til å forsvinne!

Sett av et lite øyeblikk til å stirre på dette bildet som nylig ble lagt ut på Reddits «woahdude»-side (såkalt fordi innholdet skal forbløffe deg, forvrenge virkeligheten og gi en følelse av å være ruset eller en trang til å utbryte «woah dude»).

Velg et punkt i midten av bildet, fokuser kun på dette punktet og unngå at øynene vandrer.

Klar? Værsågod!

This picture will fade away if you stare at it (may take a minute) from r/woahdude

Du merker kanskje at fargene etter hvert forsvinner og bildet blir hvitere og hvitere? Fokuserer du lenge nok, forsvinner alle fargene, men det skal ikke mer til enn et lite blunk eller den minste bevegelse vekk fra punktet før alt kommer tilbake igjen.

Dette kalles for Troxler-effekten, etter den sveitsiske legen og filosofen Ignaz Paul Vital Troxler, skriver Live Science. For over 200 år siden oppdaget han at objekter og farger forsvant eller falmet etter hvert som en stirret lenge nok. Dersom detaljene i sidesynet i utgangspunktet var uklare forsvant de enda raskere, var Troxlers hypotese i artikkelen «Om forsvinningen av gitte gjenstander fra vårt visuelle felt» fra 1804.

Stirrer du på det svarte krysset vil flekkene rundt etter hvert forsvinne. Noen vil også se at tomrommet som forflytter seg får en blå-grønn farge, kanskje også med en kort hale. Flytter du øynene vekk fra bildet etter en stund, kan du kanskje se en sirkel av grønne flekker. (Bilde: TotoBaggins at the English language Wikipedia [GFDL / CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons)

Senere forskning tyder på at årsaken til Troxler-effekten er at hjernen er så god til å tilpasse seg ny stimuli.

Dette gjelder for eksempel når du tar på deg nytt undertøy om morgenen. Til å begynne med kan du føle stoffet mot huden din, men etter en kort stund merker du ingenting. De sensoriske nervecellene dine tilpasser seg følelsen av stoffet, og siden det ikke endrer seg eller utgjør noen trussel, ignorerer nervecellene undertøyet ditt – gitt at det ikke er for trangt eller inneholder materiale du er allergisk mot, vel og merke.

Hjernen din demper altså stimuli den mener er unødvendige å prosessere. Uten denne mekanismen, hadde vi neppe klart å fokusere på de viktigere sanseinntrykkene i hverdagen.

På godt og vondt, stenger du ute summingen fra datamaskinen, kroppslukten din som ikke har endret seg på en stund eller sjefen din som har stått ved siden av deg i flere minutter og lurer på hvorfor du stirrer på bilder på nettet fremfor å jobbe…

Et eksempel på Troxler-effekten som minner om Cheshirekatten fra Disney-versjonen av Alice i Eventyrland – katten som forsvinner i løse luften helt til kun smilet gjenstår. (Bilde: The Illusions Index [CC BY-NC_SA 4.0])

Toppbilde: Bautsch, via Wikimedia Commons.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.