I et gravkammer fylt med hundrevis av skjeletter, en hodeløs hest og flere greyhound-hunder, skilte denne middelaldermannen seg ut. Underarmen og hånda hans var nemlig erstattet med et dødelig våpen!

Levningene av mannen som skal ha vært drøyt 40-50 år gammel, ble funnet i et gravkammer i Nord-Italia datert til mellom 500-800 år etter vår tidsregning. Han skal ha tilhørt det germanske folkeslaget longobardene, et krigersk folkeslag med røtter i Skandinavia.

Alle de andre mannlige skjelettene som er funnet på stedet er gravlagt med armene langs kroppen og våpnene ved deres side – men ikke denne karen, skriver Science Alert.

Longobard-mannens høyre underarm var avkortet og hadde trolig en lærstump i enden hvor kniven var festet. (Foto: Micarelli et al. / Journal of Anthropological Sciences [CC BY-NC 4.0], via Science Alert.)

Høyrearmen hans er bøyd ved albuen og halve underarmen ligger på tvers av kroppen. Og ved siden av armstumpen: et knivblad i samme vinkel som armen.

Ifølge arkeolog Ileana Micarelli fra Sapienza-universitetet i Roma, ble hånden fjernet ved stump vold. Den ble altså ikke skåret av, men nøyaktig hvordan eller hvorfor mannen ble amputert er umulig å si.

– Det er mulig det var av medisinske årsaker. Kanskje var underarmen brukket i et uhell og dermed uhelbredelig. Men ettersom longobardene var krigerske, kan han også ha mistet den i kamp, skriver Micarelli i studiene som er publisert i Journal of Anthropological Sciences.

Men hvordan fungerte egentlig denne middelalderske protesen?

Jo, mannen hadde sannsynligvis en slags lærkopp over armstumpen festet med en spenne. På denne anretningen var kniven festet, og tennene til Longobard-mannen viser slitasje som tyder på at han brukte dem til å stramme spennen.

Tennene til mannen viser enorm slitasje, trolig fordi han brukte dem til å stramme anretningen hvor kniven var festet. (Foto: Micarelli et al. / Journal of Anthropological Sciences [CC BY-NC 4.0], via Science Alert.)

Men det er uklart hva mannen faktisk brukte kniven til. Var det et hverdagslig redskap, noe han brukte i til arbeid eller gikk han faktisk til krig med underarmen som et dødelig våpen?

Arkeologene er i hvert fall sikre på mannen døde lenge etter amputasjonen – såpass helbredet er nemlig beinrestene.

– Denne longobarden hadde en bemerkelsesverdig overlevelsesevne ettersom han levde med en amputert arm før antibiotikaen. Ikke bare tilpasset han seg, han gjorde det med en anretning som representerte kulturen til folket hans. Dette tyder på omsorg fra familien og samfunnet rundt, samt hvor høyt de verdsatte livet, forklarer arkeologene.

Toppbilde: Micarelli et al. / Journal of Anthropological Sciences [CC BY-NC 4.0], via Science Alert.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.