Fra intrikate stormformasjoner til infrarøde dypdykk ned i syklonene rundt nordpolen – de ferske bildene fra solsystemets gassgigant er fantastiske!

Hver 53. dag fyker NASAs Juno-sonde over Jupiter med en hastighet drøyt 75 ganger raskere enn et pistolskudd. Siden 2016 har sonden sendt detaljerte bilder fra sin bane rundt solsystemets største planet tilbake til jorden.

Hele prosjektet er anslått å koste over én milliard dollar, og sonden bruker blant annet radarsystem, strålingsdetektorer og instrumenter som måler magnetisme og gravitasjon, skriver Business Insider.

Og sondens navn er ikke tilfeldig:

– Navnet Juno er hentet fra gresk og romersk mytologi: Jupiter omhyllet seg med skyer for å skjule sine misgjerninger, men Jupiters kone, gudinnen Juno, var i stand til å se gjennom skyene og avslørte hans sanne vesen, skriver den norske romfartseksperten Erik Tandberg i Store Norske Leksikon.

I starten av april passerte sonden Jupiter for tolvte gang. Rådata fra sonden har de siste ukene vært tilgjengelig for nedlasting fra NASAs nettsider, hvor hvem som helst kan laste ned og bearbeide innholdet.

– Jupiter er i stadig forandring så det er alltid overraskende å se hva som foregår i skyformasjonene, sier Séan Doran til Business Insider. Han er blant dem som de siste ukene jobbet med å prosessere Juno-data.

Og resultatene kan ta pusten fra deg!

Juno-sonden sveiper over Jupiter og bildene av gasskjempen får en slags zoom-effekt når de sidestilles. (Foto: NASA/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran (CC BY-NC-SA 2.0), via Flickr)

Denne gangen passerte ikke sonden over den kjente røde flekken – et gedigent stormsystem stort nok til å romme jordkloden og som har holdt det gående i over 300 år. Men den fikk likevel noen glimt av flekken som kan se ut som et fryktinngytende rødt øye.

Jupiters røde flekk er en stor atmosfærisk stormvirvel som først ble observert på 1600-tallet. (Foto: NASA/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran (CC BY-NC-SA 2.0), via Flickr)

Stormformasjonene er kanskje spesielt bemerkelsesverdige rundt polene. Ammoniakk og andre kjemikalier flyter høyt opp i skyene og gir de mange polarstormene blågrønne fargetoner. Her kan uværet minne om oljeflekker i havoverflaten.

Polarstormer i Jupiters atmosfære. (NASA/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran (CC BY-NC-SA 2.0), via Flickr)

NASAs forskere har heller ikke ligget på latsiden. Ved å bearbeide data fra Juno-sondens infrarøde instrument, har de satt sammen en animasjon som viser Jupiters nordpol og de ni (!) syklonene i området.

De infrarøde bildene (som er hentet fra sondens fjerde passering) viser gule varmere områder som ligger nærmere planeten, og mørkere og kaldere deler høyere opp i atmosfæren. Temperaturforskjellene er trolig så mye som 70 grader.

Juno-oppdraget skal etter planen avsluttes i juli 2018 etter sondens 14. passering, men det kan hende NASA utvider tidsperioden med to eller tre år. Til slutt skal uansett sonden ødelegges ved et mageplask inn i de spektakulære naturfenomenene den har observert.

En illustrasjon av denne historiens helt: Romsonden Juno i bane rundt Jupiter. (Illustrasjon: NASA/JPL, via Wikimedia Commons)

Romfartsorganisasjonen ønsker nemlig ikke at Juno krasjer i den isbelagte månen Europa. Både den og en annen av Jupiters måner Ganymede, har trolig flytende vann under overflaten – og kanskje også levende organismer! NASA vil derfor unngå at bakterier fra jorden forurenser vannområdene.

Og det er kanskje en fordel å ikke pusse på seg eventuelle romveseners vrede…

Toppbilde: NASA/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran (CC BY-NC-SA 2.0), via Flickr.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.