Under en spisekonkurranse dristet en 34 år gammel amerikansk mann seg til å smake på chilipepperen som er 300 ganger sterkere enn en jalapeño. Han endte på legevakten med det som omtales som «tordenskrallhodepine».

«Carolina Reaper» er anerkjent av Guinnes World Records som verdens sterkeste chili. En jalapeño scorer rundt 5000 Scoville-enheter, som er målenheten for styrken til pepperfrukter. «Carolina Reaper» har på sin side en gjennomsnitlig styrke på mer enn 1,6 millioner Scoville-enheter!

Like etter at mannen spiste chilipepperen fikk han brekninger og intens smerte i nakke og bakhodet, ifølge en rapport publisert i journalen BMJ Case Reports. De korte, men svært smertefulle episodene med hodepine fortsatte i flere dager.

Undersøkelser viste ingen tegn til nevrologiske skader, og 34-åringen hadde heller ingenting uvanlig i sykdomshistorikken. Men CT-scanning viste at flere av arteriene i mannens hjerne var smalere enn normalt. Legene konkluderte med at de kraftige hodepinene skyltes en tilstand kjent som reversibel cerebral vasokonstriksjon syndrom (RCVS).

Arteriene i hjernen til RCVS-pasienter blir smalere. Pasienten kan oppleve hodepine, epileptiske anfall, synsforstyrrelser eller endret bevissthet, og sjeldne alvorlige tilfeller kan føre til blødninger, infarkter, hjerneødem og til og med død. Blant flere mulige årsaker for RCVS finner vi graviditet og fødsel, hodetraume og narkotiske stoffer som kokain, ecstacy eller LSD.

Men dette er første gang leger har sett en mulig sammenheng mellom RCVS og konsum av chilipepper, forteller lege Kulothungan Gunasekaran som behandlet 34-åringen ved Henry Ford-sykehuset i Detroit til Live Science.

– Folk trenger ikke nødvendigvis unngå Carolina Reaper-chilien, men vi ønsker å advare mot disse mulige ettervirkningene og anbefaler at en oppsøker lege hvis en får sterke hodepiner av å spise chilipepperen, sier Gunasekaran til nettstedet.

Etter fem uker viste en ny CT-scan at arteriene i mannens hjerne var tilbake til normal størrelse. Hodepinene gav seg og tilstanden hans forbedret seg uten noen form for behandling.

Likevel kan 34-åringens smertefulle erfaringer være nyttige å ha i bakhodet hvis du blir utfordret til å spise en sterk chilipepper.

Toppbilde: By Dale Thurber [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.