Mellom ribbeina til en 180 millioner år gammel Ichthyosauria, har paleontologer funnet seks til åtte små fostre.

Fossilet etter den en gang vordende flerbarnsmoren ble funnet i Whitby i Nord-England og endte opp hos samleren Martin Rigby. Han ble nysgjerrig på en samling av små bein i mageregionen til fossilet, og kontaktet paleontologer ved universitetet i Manchester.

– Dette er et utrolig funn! Undersøkelser viser at dette er første gang et fossil av en gravid Ichthyosauria er funnet i Yorkshire, sier Sarah King ved Yorkshire Museum i en pressemelding.

Fiskeøglene Ichthyosauria levde i juratiden og var blant de mest fryktinngytende rovdyrene i havet. (Illustrasjon: Nobu Tamura [GFDL / CC-BY-SA-3.0 / CC BY 2.5], via Wikimedia Commons)

Ichthyosauria eller fiskeøgler dominerte havene i juratiden 146 til 200 millioner år tilbake i tid. De var kjøttetende reptiler som pustet luft, men fødte levende unger under vann, skriver Live Science. Fossilet er trolig fra slekta Stenopterygius som kunne bli opptil fire meter lange.

Det er funnet mange etterlevninger av lignende fiskeøgler i England, men aldri før er et oppdaget med så mange ufødte unger.

Dette fossilet er av samme slekt som flerbarnsmoren. Her skal et foster har kommet ut av fiskeøglen etter at moren var død. (Foto: Steveoc 86 [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)

– Vi vurderte muligheten for at de små beinrestene var fra magesekken, men beinene var ikke nedbrutt av magesyrer eller blandet med annen typisk føde for fiskeøglene, forklarer Mike Boyd, en av paleontologene som undersøkte fossilet.

– Og det ville vært rart om den skal ha spist seks til åtte fostre eller nyfødte Ichthyosauria i ett jafs.

Mildt sagt. Fossilene er nå utstilt i Yorkshire Museums Jurrasic World, forteller kurator King.

– Vi har nå muligheten til å vise frem en mykere og mer pleiende side av disse «sjødragene» som var de ypperste rovdyrene i havet på den tiden.

Toppbilde: Nobumichi Tamura, via EurekAlert! 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.