Det har blitt så vanskelig for delfiner i Middelhavet å fange nok fisk at de har begynt å stjele fangsten til fiskere.

Den siste tiden har forskere forsket på forholdet mellom fiskere og delfiner i Middelhavet, nærmere bestemt i området nord for Kypros.

De fant ut at det er seks ganger mer sannsynlig at nett fulle av fisk blir skadet om det er delfiner til stede.

Robin Snape ved the Centre for Ecology and Conservation på Universitetet i Exeter mener det rett og slett er fordi det er så hard konkurranse om fiskene i havet at delfinene må stjele fra nettet til fiskere. Færre fisk i havet betyr lavere fangst for fiskere, som igjen fører til at flere nett blir satt ut, og flere delfiner angriper nettene.

I havregionen nord for Kypros setter de fleste fiskere ut ca 1.2 meter høye nett på havbunnen, og ifølge forskerne har nesten ⅓ av disse nettene blitt angrepet av delfiner.

Foto: Pixabay

Dette er åpenbart ingen tjent med. Ikke bare er det farlig for delfinene (minst 10 delfiner setter seg fast i nettene hvert år, sannsynligvis mange fler), reparasjonskostnadene for fiskerne kan bli flere titusenvis av euro.

Det er ikke så lett å få delfinene til å slutte å stjele fangst heller. Da noen prøvde å hindre delfinene i å stjele fisk ved hjelp av høye lyder, begynte bare delfinene å forbinde lyden med mat, og kom enda raskere frem til nettene!

Den eneste realistiske løsningen virker å være å drive strengere regulering av fiskingen i området, og håpe på at det til slutt blir nok fisk til alle. 

Toppbilde: Max Pixel

 

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.