Funnet av en ung Tyrannosaurus Rex i Montana beskrives som et 1 av 100 millioner-funn.

Paleontologer gjorde nylig et utrolig funn i fjellformasjonene Hell Creek i Montana, nemlig en veldig godt bevart Tyrannosaurus Rex-unge på ca. 7-8 år. Å finne fossiler i Hell Creek er ikke så uvanlig, faktisk er de fulle av dinosaurfossiler.

Det som er uvanlig er å finne så godt bevarte unge T-Rexer. Det er faktisk bare funnet 5 av dem i Hell Creek de siste 100 årene.

Når man gjør et sånt funn blir man naturlig nok glad. Kyle Atkins-Weltman, assisterende fossil-forbereder (!) ved Biodiversity Institute and Natural History Museum på Universitetet i Kansas sier at fossilet sannsynligvis er det best bevarte og mest fullstendige de noensinne har funnet.

Foto: David Burnham

Sammen med T-rexen fant paleontologene også en nesten helt bevart skilpadde, deler av fisk og andre dinosaurer og kjevebeinet til et pattedyr. Ifølge David Burnham, også fra the Biodiversity Institute, døde alle dyrene samtidig i en kataklysmisk hendelse, sannsynligvis en storm.

T-rexen som ble funnet døde for omtrent 67 millioner år siden og var ca 5.1 meter lang. Dette er et stykke unna den lengste Tyrannosaursen som er funnet, som var hele 12.3 meter lang. T-rexer vokste veldig raskt, på det meste la de på seg mellom 0.5 til 1.3 kg hver eneste dag!

Foto: David Burnham

Men det er fremdeles ikke helt sikkert at T-rexen faktisk er en T-rex. Det er nemlig mulig at paleontologene har funnet en Nanotyrannus, en mindre dinosaur som først ble funnet i 1942. Men det slutter ikke der. Det er nemlig diskusjon om Nanotyrannus faktisk er en egen type dinosaur eller ikke.

Uansett hva fossilet ender opp med å bli klassifisert som, er det uansett et utrolig funn.

Toppbilde: David Burnham

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.