I dokumentarserien One Strange Rock viser Darren Aronofsky og Will Smith oss hvordan jorden fungerer. I episode 2 får vi vite hvor mye asteroider og meteoritter har påvirket livet på planeten vår.

Verdensrommet kan virke som et tomt sted. Det er ufattelig store avstander, og enn så lenge har vi ikke funnet annet intelligent liv der. Men verdensrommet er ganske fullt av noe: meteorer, steiner og asteroider.

Det er nettopp disse vi kan takke for utryddelsene av dinosaurene, men også at vi eksisterer. 

Millioner av partikler, asteroider og meteorer kastes gjennom universitet hele tiden. De aller fleste er helt ufarlige, men noen av dem kan både gi og ta liv. For eksempel regner man med at det var en enorm asteroide som etter en lang reise gjennom verdensrommet traff jorda og utryddet dinosaurene.

Asteroiden, som var mellom 10 til 15 kilometer bred, hadde sannsynligvis reist i flere millioner, om ikke milliarder av år før den traff jorda ved den Mexianske byen Chicxulub. Støv og partikler ble blåst opp i lufta og blokkerte for sola så lenge at fotosyntesen tok en lang pause.

I One Strange Rock møter vi en mexicaner som ofte dykker i krateret etter asteroiden som utryddet dinosaurene.

I tillegg var dinosaurene svært uheldige med hvor asteroiden traff. Asteroiden traff nemlig en bergart som var full av svovel. Dette førte til at store mengder svovelsyre havnet i stratosfæren, noe som kan ha redusert sollyset som nådde jorden med hele 50%.

Hadde asteroiden truffet et annet sted kunne dinosaurene fremdeles vært i live i dag, noe som hadde gjort menneskets tilværelse endel vanskeligere. Hele jordas historie er full av slike tilfeldigheter. Heldigvis for oss har mange av disse tilfeldighetene fått gode utfall. Det er ganske mye flaks som gjør at vi eksisterer i dag.

Asteroider, meteorer og steiner kan ikke bare forårsake utryddelser, de er også kilden til livet her på jorda. Faktisk er det nettopp det jorda består av. Små steiner og partikler kolliderte og slo seg sammen til en stadig større masse som tilslutt ble planeten jorden.

Men for at livet her på jorda skulle starte, trengte vi vann. Det fikk vi også levert fra verdensrommet.

Kometer og asteroider fulle av is kræsjet mot jorda over en periode på omtrent 100 millioner år. Venus og Mars ble sannsynligvis også truffet av de samme kometene og asteroidene, men jorda befant seg i den perfekte avstanden fra sola. Vannet vårt ble derfor ikke kokt vekk eller fryst til is, det ble liggende og hav begynte etterhvert å formes.

Will Smith guider oss gjennom verdensrommets kanskje rareste planet, jorda.

Alt dette og mer om hvordan kaoset i verdensrommet har påvirket og fortsetter å påvirke livet på jorda ser du i episode 2 av One Strange Rock på National Geographic klokka 20.00 søndag 1. april. Serien er produsert av Oscarnominerte Darren Aronofsky (Requiem for a Dream, Noah og Black Swan) og programleder er selveste Will Smith!

Serien drar verden rundt for å finne ut hvordan verden egentlig fungerer, og med seg på laget har de fått 8 astronauter som alle har sitt veldig unike perspektiv på jordas plass i verdensrommet.

Det er bare å glede seg! 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.