Et bilde fra planeten Mars sydpol viser noe NASA ikke klarer å forklare.

Curiosity har utforsket Mars i over 2000 dager, og finner stadig nye interessante, spennende og noen ganger, rare funn på planeten. Noe av grunnen til at vi stadig sender nye ekspedisjoner til Mars er fordi det fremdeles er utrolig mye vi ikke vet. Derfor finner man ofte ting man rett og slett ikke skjønner hva er.

NASAs Mars Reconnaissance Orbiter har utforsket og tatt bilder av Mars i 12 år. Det er ikke uvanlig at den sender bilder av skader på planetens ytre tilbake til jorden, men da NASAs forskere så et av satellittens nyeste bilder slet de med å forklare hva det var

Satellitten fant nemlig et veldig dypt hull som ikke lignet på noe annet de tidligere har sett på overflaten til Mars. Det er riktignok ganske vanlig med hull på en av våre nærmeste naboer. Det er for eksempel over en halv million (!) meteor-kratere, store mengder lavatuneller som har kollapset og gamle vulkaner som har smeltet is og skapt nye, dype tuneller.

Mars Reconnaissance Orbiter. Foto: NASA

Hva som forårsaket dette hullet derimot, vet man rett og slett ikke.

Det er noen hint om hva hullet kan være. Man kan ifølge Science Alert skimte is nederst i hullet, og det er omgitt av nedfrosset karbondioksid. Og selv om årsaken er et lite mysterium er det tross alt begrenset hva som kan ha forårsaket hullet. Sannsynligvis har noe truffet overflaten og borret seg ned, eller så har noe kollapset.

Det har i alle fall vært store krefter i sving, selv om hullet kanskje ikke ser så stort ut er det faktisk flere hundre meter bredt!

Foto: NASA

Uansett hva årsaken til hullet er, kommer vi sannsynligvis til å finne ut av det til slutt. Det er like sikkert som at vi kommer til å finne enda flere mysterier på Mars. Vi gleder oss!

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.