To fjellgorillaer i Rwanda har lært seg noe veldig nyttig: finne og ødelegge feller satt ut av jegere.

Bare noen få dager etter at en gorilla fra flokken deres ble drept av en felle satt ut av en snikskytter i skogene i Rwanda, ble to unge gorillaer observert mens de sammen fant og ødela lignende feller. Fellene er riktignok ikke satt ut for å fange gorillaer, men antiloper og andre mindre dyr.

Dessverre havner også gorillaene ofte i fellene, ifølge National Geographic.com. Sterke og ressurssterke som de er, klarer de fleste voksne gorillaer å komme seg løs, men de yngre sliter ofte mer.

Fellene er som regel ganske enkle tau-feller dekket av kvister og blader, hvor målet er å få dyret til å tråkke i tauet og sette seg fast. Den unge gorillaen fra flokken, Ngwino, fikk skulderen ut av ledd etter å ha forsøkt å komme seg løs fra fellen, og hadde fått koldbrann fra de stramme tauene. Ngwino døde senere av disse skadene.

Gorillaene som havner i fellen blir heller ikke reddet av jegerne, som bare lar dem dø eller venter til de kommer seg løs selv.

Foto: Volcanoes National Park

Fjellgorillaene som bor i Volcanoes National Park i Rwanda er faktisk så få at disse fellene kan utgjøre store problemer for bestanden. Derfor går det ofte ansatte fra Karisoke-senteret i nærheten for å finne og fjerne fellene.

Det var på en slik tur John Ndayambaje oppdaget gorillaenes nyutviklede evner.

Da Ndayambaje ble stoppet av en eldre gorilla idet han skulle fjerne en av fellene, dukket plutselig de to unge gorillaene Rwema og Dukore opp. Den ene knakk grenen tauet i fellen var festet i, mens den andre fjernet løkka. Så løp de mot en ny felle sammen med en tredje gorilla og fjernet den også.

Gorillaer i Volcanoes National Park Foto: Derek Keats (cc-by-2.0)

Dette er ifølge Veronica Vecellio, gorillaprogramkoordinator (!) ved the Dian Fossey Gorilla Fund’s Karisoke Research Center, første gang noen har observert unge gorillaer ødelegge slike feller.

La oss håpe dette er begynnelsen på en trend hvor utrydningstruede dyr begynner å forsvare seg selv.  

Toppbilde: Dian Fossey Gorilla Fund/National Geographic.com

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.