Det amerikanske forsvarets nyeste våpen vil kunne sende lyder som høres ut som menneskestemmer over en distanse på flere titalls kilometer.

USA er verdensledende på mye rart, blant annet våpenutvikling. Forsvarsdepartementets kanskje rareste utviklingsavdeling kalles Joint Non-Lethal Weapons Program (JNLWP) og lager, som navnet tilsier, våpen som ikke dreper mennesker.

Et av avdelingens nyeste våpen er ifølge Defense One en laser som kan endre atomene i lufta til å få det til å høres ut som om noen snakker. Effekten kalles The Laser-Induced Plasma Effect og vil potensielt kunne sende det som høres ut som menneskeaktige stemmer på avstander over flere titalls kilometer.

Om det ikke var rart nok, vil laseren også kunne sendes gjennom mennesker uten at de påvirkes.

Men hvordan fungerer det egentlig? Det er ganske komplisert.

Laseren skyter først fokusert lys i 10 til 15 sekunder som river elektroner fra luftmolekyler, noe som danner en slags plasmaball (et felt av elektrifisert gass). Denne ballen blir så truffet av en ny laser, som produserer lyder og lys.

Akkurat nå høres ikke lyden ut som menneskestemmer, men ifølge forskerene bak blir dette mulig i løpet av tre år. 

Våpen som ikke dreper har åpenbart mange fordeler. Noen ganger er man ute etter noe som stopper mennesker som ikke svarer på instrukser, men som du ikke vil skade med skudd eller andre potensielt dødelige våpen. Lasere som den USA nå utvikler kan for eksempel være effektiv ved check points, når man beskytter skip på havet eller i byer hvor det er mange folk samlet på et sted.

Her kan du se mer av testingen av det veldig merkelige laservåpenet:


Video: Defense One

Toppbilde: Department of Defense 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.