Hubble er gaven som fortsetter å gi. Nå har NASA publisert en rekke helt nye og fantastiske bilder av galakser og stjernetåker bedre kjent som Messierobjekter.

Den franske astronomen Charles Messier var interessert i kometer. Han oppdaget ofte ting som kunne minne om kometer og stjerner, men som i virkeligheten var stjernetåker, stjernehoper og galakser. For å sørge for at folk ikke forvekslet de to, bestemte han seg for å lage en oversikt over disse.

Mellom 1771 og 1781 katalogiserte han hele 103 av denne typen objekter. Siden da har andre plukket opp stafettpinnen, og katalogen inneholder den dag i dag 110 objekter. Ifølge Store norske leksikon betegnes disse astronomiske objektene med bokstaven M og et nummer basert på dens rekkefølge i katalogen. 

Messier1 (eller M1) er for eksempel Krabbetåken.

M1, Krabbetåken. Foto: NASA

En av de mest kjente av Messierobjektene er kanskje M16, bedre kjent som Ørnetåken.

M16, Ørnetåken. Foto: NASA

En av de mange tingene Hubble har gjort enklere for dagens astronomer er observasjon av Messier-objektene. Bildene har ikke bare hjulpet på vår forståelse av verdensrommet, de har også hjulpet å gjøre astronomi populært. Det er for eksempel vanskelig å se for seg at Ørnetåken hadde blitt like kjent uten de spektakulære bildene Hubble tok.

Faktisk har Hubble nå tatt bilder av 93 av Messierobjektene, og ifølge Gizmodo har NASA nylig publisert tolv helt nye bilder tatt av Hubble-teleskopet.

Det er bare å nyte.

(Trykk på Messierobjektets navn for å lese mer!)

M58

M59

Foto: NASA

M62

Foto: NASA

M75

Foto: NASA

M86

Foto: NASA

M88

Foto: NASA

M89

Foto: NASA

M90

Foto: NASA

M95

Foto: NASA

M98

Foto: NASA

M108

Foto: NASA

M110

Foto: NASA

Om du vil lese mer om Messier og se flere bilder av de astronomiske objektene som bærer hans navn, ta en titt på NASAs omfattende side om emnet.

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.