Hva gjør vi dersom en stor asteroide er i ferd med å krasje inn i Jorda?

Scenarioet er brukt i flere Hollywood-filmer: I en grusom fart er en asteroide i ferd med å ende det meste av livet på jorda. Deep Impact og Armageddon, som begge kom ut for 20 år siden, er blant de mest kjente. I begge filmene kom menneskene frem til at de måtte bombe asteroiden for å redde seg selv. Det gikk fint i Armageddon, mens folkene i Deep Impact ikke var fullt så heldig.

Men hvor realistisk er egentlig denne redningen?

Forskere ved det russiske universitetet MIPT har nylig testet ut hvor mye kraft en atombombe må ha for å redde verden fra en asteroide på kollisjonskurs på jorda.

Forskerne lagde små, kunstige romsteiner basert på rester av en meteoroide som eksploderte 30 kilometer over den russiske byen Chelyabinsk i 2013 og skadet nesten 1500 mennesker. Forskerne fant deler av meteoritten på bunnen av innsjøen Chebarkul.

Foto: NASA

Deretter la forskerne de kunstige romsteinene i et vakuumkammer og skjøt dem med korte laserstråler. Slik fikk de testet hvor mye energi som må til for å bryte dem opp. En låserstråle på 500 joule er nok til å bryte opp en romstein som er én centimeter i diameter, dersom strålen er rettet mot en grop eller et hull i asteroiden. Uten gropen, trenger man en stråle på 650 joule.

Etter noen utregninger fant de ut at vi vil trenge en atombombe på tre megaton for å utslette en asteroide med 200 meters bredde.

Til sammenligning er den kraftigste bomben som noensinne er detonert på 58,6 megaton. Det er den russiske Tsar Bomba, som ble sprengt på øya Novaja Semlja i Nordishavet.

Foto: NASA

Asteroider varierer stort i størrelser. Noen er ikke større enn en meter (er en romstein mindre, blir den gjerne kalt meteoroide), mens andre kan være så store som 900 kilometer i bredden. Asteroiden som utryddet dinosaurene for 65 millioner år siden var et sted mellom ti til 15 kilometer bred.

Det er to måter å beskytte Jorda fra en kollisjon med en asteroide, skriver MIPT på sine nettsider. Enten ved å dytte asteroiden ut av kurs eller sprenge den i biter, som enten vil bomme på planeten eller brenne opp i atmosfæren.

Toppbilde: Elena Khavina, MIPT Press Office

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.