Det blir stadig færre ting vi mennesker gjør bedre enn roboter.

Det er drøyt 20 år siden IBMs datamaskin Deep Blue slo verdensmester Garry Kasparov i sjakk. Siden den gang har ikke den kunstige intelligensen sett seg tilbake.

Robotene har også rettet blikket mot å løse Rubiks kube raskere enn noen andre.

Konkurransen er allerede knalltøff. Kanskje følger du vanligvis ikke med på mesterskap i Rubiks kube, men de finnes, og de beste blir bare bedre og bedre. Den amerikanske tenåringen Collin Burns løste kuben på bare 5.25 sekunder i 2015. Deretter kom SeungBeom Cho og nøyde seg med 4.59 sekunder.

Så hva har roboten å stille opp mot disse supermenneskene?

Ganske mye, viser det seg. Kun 0.38 sekunder bruker roboten på å samle alle de like fargene på hver sin side, skriver oppfinnerne på sin egen nettside. Samtidig advarer de eventuelle konkurrenter:

– Maskinen kan definitivt gå raskere.

Maskinen er laget av mastergradsstudent Ben Katz ved MIT og programvareutvikler Jared Di Carlo. De brukte blant annet to Playstation Eye-kameraer og seks motorer (av typen Kollmorgen ServoDisc U9-series).

Det er hele 43.252.003.274.489.856.000 antall mulige posisjoner i en Rubiks kube. Likevel skal alle posisjoner kunne løses på 20 trekk eller mindre – men kanskje bare dersom du er en maskin.

Vil du ta opp kampen?

Toppbilde: Skjermdump, Ben Katz

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.