Det blir stadig færre ting vi mennesker gjør bedre enn roboter.

Det er drøyt 20 år siden IBMs datamaskin Deep Blue slo verdensmester Garry Kasparov i sjakk. Siden den gang har ikke den kunstige intelligensen sett seg tilbake.

Robotene har også rettet blikket mot å løse Rubiks kube raskere enn noen andre.

Konkurransen er allerede knalltøff. Kanskje følger du vanligvis ikke med på mesterskap i Rubiks kube, men de finnes, og de beste blir bare bedre og bedre. Den amerikanske tenåringen Collin Burns løste kuben på bare 5.25 sekunder i 2015. Deretter kom SeungBeom Cho og nøyde seg med 4.59 sekunder.

Så hva har roboten å stille opp mot disse supermenneskene?

Ganske mye, viser det seg. Kun 0.38 sekunder bruker roboten på å samle alle de like fargene på hver sin side, skriver oppfinnerne på sin egen nettside. Samtidig advarer de eventuelle konkurrenter:

– Maskinen kan definitivt gå raskere.

Maskinen er laget av mastergradsstudent Ben Katz ved MIT og programvareutvikler Jared Di Carlo. De brukte blant annet to Playstation Eye-kameraer og seks motorer (av typen Kollmorgen ServoDisc U9-series).

Det er hele 43.252.003.274.489.856.000 antall mulige posisjoner i en Rubiks kube. Likevel skal alle posisjoner kunne løses på 20 trekk eller mindre – men kanskje bare dersom du er en maskin.

Vil du ta opp kampen?

Toppbilde: Skjermdump, Ben Katz

National Geographic