Jupiter er et vakkert kaos.

Vi har fortsatt mye å lære om vårt eget solsystem. Da astronomer skulle studere polene til Jupiter, trodde de at de visste hva de kom til å finne. Det viste seg å være helt feil.

På sørpolen (bildet over) fant forskerne en syklon som er 6.400 kilometer bred. Rundt denne gigantiske spiralen av vind svirrer det fem sykloner med størrelser på mellom 5600 og 7000 kilometer i diameter.

Syklonene er så tett på hverandre at de nesten er i kontakt, og de enorme virvlene har vært aktive i minst syv måneder.

På den andre siden av planeten, dens nordpol, er det ni sykloner, som alle er om lag 4000 kilometer bred.

Funnet overrasker ekspertene, som hadde forventet noe ganske annet.

– Syklonene er ulikt alt annet vi har møtt på i vårt solsystem, skriver NASA.

Ekstreme værforhold på Jupiters nordpol. Foto: NASA/SWRI/JPL/ASI/INAF/IAPS

Saturn, den nest største planeten i solsystemet vårt, har én syklon på hver sin pole. Astronomene trodde derfor de ville finne det samme på Jupiter.

– Vi tok feil. Jupiters poler er faktisk helt annerledes, sier Alberto Adriani, hovedforfatter på en fersk studie i tidsskriftet Nature, til Space.

Adriani forsker på planeter ved Institute of Astrophysics and Space Planetology i Roma. Han forteller at dette funnet, sammen med andre funn, minner oss på at vi må være svært forsiktige med å gjette oss frem til svar om planeter, basert på tidligere erfaringer.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles

Visste du? Jupiter er diger. Ikke bare størst i solsystemet, men 2,5 ganger mer massiv enn resten av planetene til sammen. Ikke nok med det. Planeten er så latterlig stor at den ikke går i bane rundt sola.

De nye funnene er basert på bilder fra romsonden Juno. Den ble skutt opp i 2011 og ankom Jupiter 5. juli 2016. De siste 21 månedene har den gått i bane rundt planeten og har tatt unike og vakre bilder på ferden sin.

Toppbilde: NASA/SWRI/JPL/ASI/INAF/IAPS

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.