Snakk om blinkskudd!

Argentineren Víctor Buso skulle bare teste ut det nye kameraet sitt. Det han fant vekker stor oppmerksomhet blant verdens astronomer.

Buso tok bilder mens han pekte teleskopet sitt i akkurat den kroken av universet der det eksploderte en supernova: i galaksen NGC 613, omtrent 80 millioner lysår unna Jorda.

– Profesjonelle astronomer har lenge lett etter en slik hendelse, forklarer astronom Alex Filippenko ved UC Berkeley, til universitetets nettsider.

Han er medforfatter av en fersk artikkel som ble publisert i tidsskriftet Nature onsdag denne uken. Artikkelen analyserer supernovaen, som har fått det smått prosaiske navnet SN 2016gkg.

– Observasjoner av stjerner i de første øyeblikkene de begynner å eksplodere, gir oss informasjon som vi ikke direkte kan skaffe oss på andre måter, sier astronomen.

En supernova er en enorm stjerneeksplosjon som oppstår når en gigantisk stjerne «dør».

Eksplosjonen kommer av at kjernen til stjernen kollapser. Stjernen svulmer opp og vokser seg til en superkjempe, og idet den eksploderer gir den fra seg opp til ti milliarder ganger mer energiutstråling enn Sola. Til slutt blir den til et sort hull eller en nøytonstjerne.

Foto: Víctor Buso

Filippenko kaller Busos bilder er unike og mener arbeidet er et strålende eksempel på samarbeid mellom profesjonelle og amatører.

Det er ikke ofte vi klarer å ta bilde av en supernova, men dette er ikke første gang. Den første gangen en slik hendelse ble fanget av moderne instrumenter var i 1987. NASA har tidligere laget denne GIFen som zoomer inn på en supernova:

Visste du? Mange av stoffene vi finner på jorden, og i kroppene våre for den saks skyld, stammer faktisk fra tidlige supernovaer.

«Ordinære» stjerner er nemlig ikke i stand til å produsere elementer tyngre enn jern, så alle tyngre grunnstoffer, som for eksempel bestemors gullsmykke, stammer fra en supernova.

Toppbilde: C. Kilpatrick, UC Santa Cruz, og Carnegie Institution for Science, Las Campanas Observatory, Chile

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.