Funnet til de svenske forskerne kan vise nye sider av livet til jegere og samlere.

Levningene av ni voksne og ett spedbarn er funnet. Hodeskallene deres er hugget av og tredd ned på et spyd. De voksne har i tillegg skrekkelige slagskader på hodene deres.

Av uvisst grunn skiller skadene på hodene til kvinnene seg fra mennenes. Kvinnene har skader på baksiden og på høyresiden av hodet, mens mennene har skader på toppen av hodet og i ansiktet.

Foto: S. Gummesson et al., 2018

Det er fortsatt mye som er uvisst rundt omstendighetene til levningene. Forskerne ved Stockholm universitet vet ikke hvilket våpen som forårsaket skadene, og på tross av de store bruddene kunne de ikke knyttes til dødsårsaken.

Mesolittiske jegere og samlere er tidligere kjent for å vise respekt for sine døde, og funnet er derfor overraskende.

Foto: S. Gummesson et al., 2018

Hodeskallene ble funnet på bunnen av det som en gang var en elv, ved det arkeologiske utgravingsområdet Kanaljorden, nær elven Motala ström.

Det er foreløpig uklart hva som er bakgrunnen for skadene. Forskerne mener det er mest sannsynlig at de oppstod under voldelige kamphandlinger.

De foreslår imidlertid at de også kan stamme fra familievold, kidnapping eller en form for ikke-dødelig straff. Menneskene kunne også være medlemmer av en stigmatisert gruppe.

 

Skissene markerer hvor kvinnene (grå merker) og mennene (sorte merker) ble skadet. Illustrasjon: S. Gummesson et al., 2018

Kilder: Gizmodo og National Geographic. Toppbilde: S. Gummesson et al., 2018

National Geographic