Trodde du Rom-Teslaen hadde forlatt Jorda for godt? Mon det.

En gruppe forskere har nå gjort den viktige jobben med å regne ut sannsynligheten for at verdens meste kjente Tesla vil krasje med Jorda (last ned artikkelen her). Det kan den, men – slik det står på dashbordet til Teslaen – det er ingen grunn til panikk.

Sjansen for at sportsbilen krasjer med Jorda i løpet av de neste million årene, er nemlig bare seks prosent.

Bilen vil trolig «kjøre» rundt i solsystemet i flere titalls millioner år fremover. Den vil dermed leve lengre enn alle bilene som sliter med de tøffe forholdene på Jorda.

Forholdene i verdensrommet er heller ikke perfekte, men eksperter peker på at selv i asteroidebeltet vil ikke bilen bli utsatt for stort mer enn ultrafiolett stråling, kosmisk stråling og en og annen mikroskopisk meteoritt, skriver NBC News.

Så hva vil skje dersom den gjør et comeback på Jorda i år 1.002.018? Vil den da antikvariske bilen styrte ned til overflaten fra løse lufta?

Nei, heldigvis, den vil brenne opp i atmosfæren lenge før den tid.

IKKE KRASJ I DENNE! Foto: NASA

Her står Teslaen på en rampe inne i Falcon Heavy-raketten før oppskytingen i forrige uke. Foto: SpaceX

Hanno Rein ved Universitetet i Toronto er en av forskerne bak studien. Han så oppskytingen i forrige uke sammen med sine kolleger. De har lang erfaring med å modellere bevegelsene til planeter.

– Vi hadde allerede programvaren klar, så da vi så oppskytingen, tenkte vi «la oss se hva som skjer». Så estimerte vi bilens bane i flere millioner år fremover, forklarer Rein til Science Magazine.

Falcon Heavy sendte bilen mot Mars, men solens tyngdekraft vil dra den inn i en elliptisk bane rundt sola. Der vil den flere ganger krysse banene til Mars, Jorda og Venus helt til den krasjer i en planet eller en stor meteoritt.

Rein estimerer at sannsynligheten er om lag 50 prosent for at bilen kommer til å treffe en planet i løpet av de neste titalls millioner årene, skriver CBS News.

Slik var banen til Teslaen etter oppskyting, ifølge eier Elon Musk:

 

Foto: SpaceX

Foto: SpaceX

Toppbilde: SpaceX

National Geographic