Mars har trolig vært en vakker planet med elver og innsjøer. En fersk NASA-video viser at overflaten på den røde planeten er majestetisk selv i dag.

NASAs Curiosity har fartet rundt på naboplaneten vår siden 2012. Den 12. august 2017 feiret den bursdag (ved å synge bursdagssangen for seg selv!), og jubileet går ikke upåaktet hen. NASA har nå lagt ut en video som viser robotens fem år lange reise. Og videoen er en «must see»!

Videoen viser det gigantiske krateret Gale, hvor Curiosity landet. Nedslagskrateret har en diameter på 154 kilometer og oppstod for om lag 3.5 milliarder år siden. Videoen er så skarp at vi kan se et fjell i det fjerne, og vi kan se hvor en elv pleide å renne ned i krateret.

I midten av krateret finner vi det spektakulære fjellet Aeolis Mons som, med sine 5.500 høydemeter, er over dobbelt så høyt som Galdhøpiggen.

Jubilanten selv er ved godt mot og ved god helse. Her er fersk selfie:

Curiosity er tidenes største Mars-bil og er proppfull av vitenskapelige instrumenter. Den er blant annet lastet med et høyoppløselig kamera og infrarød laser, i tillegg til et mikroskop og et røntgenspektroskop. Målet er blant annet å studere geologien på planeten, og undersøke om det finnes spor av organisk liv.

Dette er noen av våre favorittbilder fra Curiosity:

Dette bildet fra 2015 viser en blå solnedgang fra Mars.

Curiosity tar bilde av sin egen skygge. Foto: NASA/JPL-Caltech/Texas A&M/Cornell

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Toppbilde: NASA

National Geographic