— Hele byer som aldri før har blitt oppdaget, er nå funnet, sier forsker og dokumentarskaper Albert Lin.

Store sivilisasjoner fra Egypt til Kina er i lang tid blitt studert og er allment kjente. Blant de eldgamle samfunnene har vi derimot visst mindre om mayaene, og de har ikke blitt ansett som like store.

Det bildet kan endre seg drastisk. Ved hjelp av helt ny teknologi (LiDAR, som står for Light Detection and Ranging) har et forskerteam klart å finkjemme den tette og massive guatemalske jungelen. Det de fant sjokkerte.

— Teknologien er som en tryllekunst. Den nye oppdagelsen er den største av Maya-samfunnet på 100 år, sier prosjektleder Tom Garrison til National Geographic.

Foto: Wild Blue Media / National Geographic

Forskerne har nå funnet slott, veier og flere enn 60.000 hus som i århundrer har vært skjult i jungelen i nordlige deler av Guatemala.

Den ferske dokumentaren Mayarikets tapte skatter røper hvordan et kongelig dynasti kjent som Slangekongene kom til makten ved hjelp av erobringer, ekteskap og marionetter.

Få med deg dokumentaren Mayarikets tapte skatter på National Geographic onsdag 7. februar klokka 22.00.

Undersøkelser tyder på at dynastiet hersket helt fra Mexico til Belize, gjennom Guatemala. Slangekongene erobret til og med Tikal, den største Maya-byen av dem alle.

Turistbyen Tikal blir også sett i et annet lys. Den nye LiDAR-metoden avslører at byen egentlig var tre til fire ganger større enn forskere tidligere har trodd. Dessuten er det oppdaget en tidligere ukjent pyramide midt i byen, samt festninger og omfattende forsvarsmurer i utkanten av byen. Det støtter en helt ny teori om at mayaene deltok i store slag.

Arkeolog Francisco Estrada-Belli mener at LiDAR-teknologien revolusjonerer arkeologien på samme måte som Hubble-teleskopet har revolusjonert astronomien.

— Hele byer som vi tidligere ikke visste om, dukker opp i undersøkelsene våre. Det er et område på 20.000 kvadratkilometer som vi ennå ikke har utforsket, og det kommer til å bli funnet hundrevis av byer der som vi ikke vet om. Det garanterer jeg, sier Estrada-Belli.

Toppbilde: Wild Blue Media / National Geographic 

National Geographic