Må man, så må man.

Har du noen gang drømt om å bli astronaut? Du er i så fall ikke alene. Yrket er en barndomsdrøm for mange: å få utforske det ukjente, dra steder få eller ingen andre har vært før og å se tilbake på den vakre jordkloden mange millioner kilometer utenfor atmosfæren.

Men for fremtidens astronauter er ikke yrket bare barnemat.

Forskere har nemlig i lang tid undersøkt muligheten for å gjøre om avføringen til astronautene til noe som kan spises. Kort sagt: Ny forskning viser at det lar seg gjøre.

Men først: Bakgrunnen til den udelikate forskningen, er at det er veldig kostbart å ta med mat opp i verdensrommet, samtidig som at det å gro mat utenfor jordas atmosfære er både vanskelig og tidkrevende.

I tillegg trenger hver av astronautene på Den internasjonale romstasjonen (ISS) omtrent 30 kilo med vann, mat og luft – hver eneste dag.

Dessuten kan det være et problem (bare les under!) med å håndtere avfallet.

Derfor har den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA investert store beløp for å finne ut hvordan astronautene kan spise deres egen avføring på en trygg måte. Her er det ikke først og fremst smak og konsistens som betyr noe, men snarere muligheten for å gi viktig næring til astronauter på lange romreiser.

I fremtiden kan frukt byttes ut med noe litt mindre appetittelig. Foto: NASA

Nå har et forskerteam ved det amerikanske universitetet Penn State kommet opp med en løsning på det illeluktende problemet, rapporterer Science Alert. De har funnet en måte å bruke mikrober til å bryte raskt ned både fast og flytende menneskelig avføring, samtidig som at prosessen minimerer risikoen for at patogener (sykdomsfremkallende mikroorganismer) utvikles.

Det som står igjen er faktisk spiselig.

Slik gjør de det: Forskerne tar næringen fra den nedbrutte avføringen, og gror mat ut av det. Metanen som dannes i fordøyelsen blir matet til mikroben Methylococcus capsulatus, en bakterie som allerede blir brukt til å produsere kosttilskudd eller biomasse til dyrefor. Resultatet på tallerkenen inneholder 52 prosent protein og 36 prosent fett.

Med andre ord rikelig med energi til sultne astronauter på reisefot i verdensrommet.

Bonus!

Avføring står også i sentrum for en av de rareste anekdotene noensinne fra verdensrommet. Under Apollo 10-ekspedisjonen på 60-tallet opplevde plutselig astronautene ombord en ekte space turd — en menneskebæsj som plutselig kom seilende inn i cockpiten.

Nedenfor kan du lese den konfidensielle loggen fra radiokommunikasjonen ombord, hvor astronautene krangler om hvem som er avføringens «rette far».

Toppbilde: NASA

National Geographic