Det private romselskapet Rocket Lab skjøt i all hemmelighet opp en satellitt som skal «oppmuntre alle til å se opp mot himmelen og reflektere over vår plass i universet». Det skaper kraftige reaksjoner.

Tidligere i januar skjøt Rocket Lab opp en rakett som inneholdt tre kommersielle satellitter. Det var imidlertid ikke alt. Nå viser det seg at en fjerde satellitt var med på ferden.

Den fjerde satellitten heter The Humanity Star, er laget av karbonfiber og har 65 svært reflekterende paneler. Den spinner raskt rundt sin egen akse og reflekterer lys mot jorda. Fra jordas overflate vil vi kunne se den som et blinkende lys, skriver selskapet på sine nettsider.

Så hva er satellittens formål? Den har ingen vitenskapelig funksjon, kun estetisk. På Twitter forklarer selskapet:

«The Humanity Star er designet for å oppmuntre alle til å se opp mot himmelen og reflektere over vår plass i universet».

Satellitten er om lag en meter høy og vil gå i bane rundt jorda hvert 90. minutt. Det vil den gjøre i 9 måneder, før den faller ned mot jorda igjen.

Greit nok, tenker du kanskje. Men dette er ikke ålreit ifølge en rekke astronomer.

Prosjektet vekker nemlig sterke reaksjoner på sosiale medier, poengterer Mashable. Satellitten har blant annet blitt kalt vandalisme, en diskokule, «romgrafitti» og «romsøppel».

Andy Howell, ved Universitetet i California, Santa Barbara, er blant astronomene som er mest nådeløse i sin dom over prosjektet.

«Overskriften burde være: Privat selskap skyter nå opp romsøppel for å tilfredsstille grunnleggerens ego», skriver han på Twitter.

«Fornærmende» og «merkelig uinformert», kaller astrobiolog Caleb A. Scharf, ved Columbia University, prosjektet i en lengre kritikk i tidsskriftet Scientific American.

Han reagerer særlig på at selskapet sender opp et skinnende objekt, i en tid der forskjellen mellom dag og natt stadig viskes ut på grunn av store mengder kunstig lys, fra blant annet byer.

«De fleste av oss ville ikke syntes at det var søtt dersom jeg rettet et stort blinkende lys mot en isbjørn, eller lyste opp mitt firmas logo over Mount Everest. Denne briljante, glitrende kulen i himmelen føles like fornærmende», skriver han.

The Humanity Star vil være det mest skinnende objektet på nattehimmelen dersom en lysstråle treffer den på «riktig måte», og det kan skje ganske ofte, forklarer Jim Clark ved MITs Starlab til Quartz.

Han legger til at den foreløpig ikke vil være synlig mellom 46. nordlige breddegrad og 46. sørlige breddegrad Lindesnes ligger til sammenligning på 57. nordlige breddegrad, så det skal være mulig å se den fra Norge.

 

National Geographic