Gladnyhet! To bjørner som var så alvorlig brent at de ikke kunne stå oppreist, er nå på bedringens vei. Langt foran skjema.

De skadet seg i desember da storbrannen Thomas herjet i California, delstatens største brann siden man begynte målingene i 1932. 15 personer har omkommet.

Veterinær Jamie Peyton ved University of California fikk ansvaret for å hjelpe de to bjørnene som led av alvorlige tredjegradsforbrenninger.

Peyton anslo at det ville ta et halvt år før de forbrente bjørnene kunne gå igjen. Det viste seg å være helt feil. Etter bare noen få uker er de mye bedre. Takket være fiskeskinn.

Foto: Skjermdump, California Department of Fish and Wildlife

Ja, det stemmer. Fiskeskinn. Veterinæren hadde fått med seg at leger i Brasil har begynt å bruke fiskeskinn for å behandle pasienter med alvorlige brannskader – med stor suksess.

Fiskeskinn holder nemlig huden fuktig og gir fra seg kollegen, et protein som bidrar til å lege huden.

Peyton og ektemannen hennes dro derfor til det lokale fiskemarkedet og kjøpte fisken tilapia, som de brasilianske legene har brukt. De flådde fisken, spiste den til middag og steriliserte skinnet i flere dager, forteller hun til National Geographic.

Da skinnet var klart, bandasjerte Peyton de forbrente labbene. Ett eller to skinn per pote.

I forrige uke var bjørnene friske nok til å bli satt ut i naturen igjen.

Toppbilde: Skjermdump, California Department of Fish and Wildlife

National Geographic