Tror du at romvesener forsøker å kommunisere med oss gjennom geometriske figurer i kornåkre?

Eller kanskje tror du at månelandingen og Holocaust aldri skjedde, at Elvis fortsatt lever og at verdens klimaforskere lyger til oss om at det finnes menneskeskapte klimaendringer?

Da er sjansen stor for at du er en konspirasjonsteoretiker.

Det finnes mange spinnville teorier i omløp. Noen er kanskje harmløse, mens andre kan få alvorlige konsekvenser. Meslinger forekommer nå langt oftere i den amerikanske delstaten Minnasota fordi folk tror vaksiner gir barn autisme, skriver Vox.

En konspirasjonsteori fikk også den unge mannen Edgar M. Welch til å ta seg inn på en pizzarestaurant i Washington med gevær.

Han hadde lest på nettet om en teori som hevdet at et pedofilinettverk er organisert i kjelleren på den populære pizzarestauranten Comet Ping Pong. Nettverket skal, ifølge teorien, være drevet av politikere i toppen av Det demokratiske parti – deriblant Hillary Clinton.

Tobarnsfaren kjørte derfor over fem hundre kilometer for å komme til bunns i konspirasjonen. Han troppet opp på restauranten og skjøt rundt seg, fast bestemt for å finne sannheten. Heldigvis ble ingen skadd.

– Jeg ville bare gjøre noe godt, men jeg handlet på feil måte, erkjente han til The New York Times i etterkant, og fulgte opp med denne innrømmelsen:

– Informasjonen er ikke hundre prosent.

Restauranteieren selv uffet og akket seg. De har jo ikke engang en kjeller.

Hva fikk Welch til å tro på det sinnsyke?

Forskningen gir oss noen svar. BBC har samlet noen av dem.

Flere studier antyder at folk som tror på konspirasjonsteorier – la oss for enkelthetens skyld kalle dem foliehattene – har et iboende og nærmest narsissistisk behov for å være unik. Forskerne kaller dette «Jeg vet noe som de ikke vet!»-effekten. Teoriene tilbyr en «skjult», «viktig» og umiddelbar kunnskap, slik at foliehattene endelig kan føle seg som eksperter (som til og med vet mer enn de såkalte ekspertene i mediene og akademia!).

Ta «Mad» Mike Hughes som eksempel. I fjor skulle han skyte seg selv opp i atmosfæren for å bevise – «en gang for alle» – at jorden er flat som en pannekake. Han fikk stor oppmerksomhet i internasjonale medier, og mange ventet på hvordan det helsprøe prosjektet skulle ende.

Men så falt den dampdrevne raketten av bobilen hans, og planene hans ble utsatt. Nå forteller han på Facebook at han håper å knuse «jorden er rund-myten» i løpet av februar.

Mike Hughes foran sin dampdrevne rakett. Foto: Privat (Via Facebook)

Andre studier finner at konspirasjonsteoriene hjelper foliehattene å forstå verden rundt dem. De er engstelige og føler verden er ute av kontroll. Derfor føler de det betryggende å tro at det finnes mektige mennesker som står bak hendelser som egentlig er tilfeldige.

Folk er «avhengig av å ha svar», ifølge en forskningsartikkel, og det kan føre noen til å tro på konspirasjonsteorier.

Og om det var noen tvil: Forskning har funnet at gode analytiske evner reduserer sjansen for å tro på disse teoriene. I tillegg stoler foliehattene mindre på vitenskapelige funn enn andre, sier en annen studie.

Det kan gjøre det svært vanskelig å overbevise noen at en konspirasjonsteori ikke er sann.

Desto mer folk tror på en slik teori, desto mer tror de nemlig at en som prøver å overtale dem om det motsatte, er med på konspirasjonen.

Noen elleville teorier

Her er utvalg mindre kjente, men desto mer spinnville, teorier som er i omløp:

Finnes egentlig Harry Potter-forfatter J. K. Rowling? «Jeg må kanskje være både paranoid og konspiratorisk anlagt, men jeg kan ikke fri meg for å tenke at J. K. Rowling er et pseudonym», skrev den norske regissøren i et debattinnlegg i Aftenposten i 2005.

Er Justin Bieber egentlig et menneske? En teori hevder at verden styres av reptiler forkledd som mennesker, og Justin Bieber er en av dem.

Foto: Miami Police Department

Og til slutt: Kan det stemme at dronning Elisabeth II er en kannibal? Ja, hvordan ellers kan hun være så energisk på tross av sin høye alder, svarer noen.

Toppbilde: Mike Hughes, via Facebook

National Geographic