I smartbyen Hangzhou blir du sett – hele tiden.

Den første Iphonen ble lansert for drøyt ti år siden. Siden har den teknologiske utviklingen gått lynkjapt. Smarttelefonen er blitt allemannseie og en viktig del av hverdagen vår, og i fremtiden vil trolig stadig flere ting i hverdagen bli «smarte». Kjøleskap, støvsugere og hele hus, for eksempel. Deretter hele byer.

Særlig i Kina går denne utviklingen i et rasende tempo. For knapt ett år siden hadde 290 byer startet egne pilotprosjekter med smarte byer, mens det var forventet at totalt mer enn 500 byer ville starte egne prosjekter i løpet av året, ifølge kinesiske myndigheter.

Den kinesiske storbyen Hangzhou (ni millioner innbyggere) er blant byen som har kommet lengst. Hva er status der?

En suksess?

Etter et drøyt år er prosjektet på flere parametere tilsynelatende en stor suksess: mindre køer på veiene, færre trafikkulykker og mindre kriminalitet, rapporterer New Scientist.

Slik fungerer det: Hangzhou samarbeider med selskapene Alibaba-gruppen og Foxconn, og byen har det siste året delvis blitt styrt av kunstig intelligens.

Programvaren samler daglig inn uhorvelige mengder data. Alle innbyggerne i millionbyen blir fulgt. Hva de gjør på sosiale medier, hva de kjøper, hvordan de beveger seg og hvilken transport de tar, blir rapportert inn. Denne informasjonen analyseres så av en kunstig intelligens som igjen bruker denne informasjonen for å få bylivet til å gå så sømløst som mulig.

«Smartbyen» er til stedet på mange områder, men særlig i trafikken. Skjer det en trafikkulykke, blir nødsentralen informert øyeblikkelig. Dersom det er trafikkaos, blir innbyggerne automatisk varslet på mobilene sine.

Resultatet: Responstiden til ambulanser er halvert og gjennomsnittshastigheten på veiene har økt med 15 prosent i snitt, rapporterer visedirektøren for Hangzhous transportbyrå, ifølge Shine.

Enormt overvåkningssystem

Dette er mulig til dels fordi Kina, med sine 176 millioner installerte overvåkningskameraer, er verdens største overvåkningssystem.

Sammen med kunstig intelligens og programvare som gjenkjenner ansikter er dette systemet skremmende effektivt i å innhente informasjon om mennesker.

Den britiske kringkasteren BBC testet ut hvordan systemet fungerer i praksis. Reporter John Sudworth ble sendt til byen Guiyang, med sine 3.5 millioner innbyggere, for å se om han kunne bli borte i mengden, eller om kameraene ville finne han.

Ved hjelp av et portrettbilde av reporteren «flagget» de ham som en mistenkt. Sudworth gikk deretter ut i de travle bygatene i Guiyang. Målet var å se hvor lang tid det tok før noen intetanende politibetjenter stanset han.

Svaret: Det tok syv minutter.

Dessuten, ifølge BBC, er det  ventet at antall kameraer i Kina vil mer enn tredoble seg innen 2020.

Innbyggerne selv har ikke godtatt eller skrevet under på at all denne informasjonen om dem blir samlet inn. Så selv om mulighetene virker spennende og endeløse, ville denne formen for masseinnhenting av informasjon neppe blitt godtatt i Norge.

National Geographic