«Pass språket ditt!»

Den krasse oppfordringen er noe de fleste har hørt en eller annen versjon av. Du blir fort uglesett når du banner, selv om du nettopp har slått deg og har det vondt.

Det kan imidlertid være en god grunn til at vi gjør det. Å banne når du slår tærne dine i dørstokken kan faktisk lindre smerten din.

Å banne høyt virker som en nær universell reaksjon på uventet smerte. Om noen bommer på spikeren og slår tommelen sin i stedet, kan vi stort sett vente oss et «helsike» eller kanskje et «faen».

Siden banningen blir sett på som en uvane, og mange foreldre prøver å vende barna sine fra å gjøre det, er det litt rart at det likevel er så vanlig å gjøre det. Hva er grunnen til det?

Som så ofte før, hjelper forskningen oss et stykke på vei.

Kjør eksperiment!

Psykologen Richard Stephens ved britiske Keele University i Staffordshire ville finne svar på gåten.

Han gjennomførte derfor et eksperiment som så på hvor lenge 67 studenter klarte å holde hånden sin i isvann. Studentene skulle prøve å holde ut lengst mulig to ganger. Én gang fikk de lov til å banne så mye de ville (men de fikk kun bruke ett banneord), den andre gangen fikk de ikke bruke banneord.

Hva tror du resultatet ble?

Jo, helt riktig. Da studentene stod helt fritt til å banne, holdt de ut mye lengre enn da banneord var forbudt – ja, nesten 50 prosent lengre.

I tillegg observerte Stephens at når studentene bannet, økte hjertefrekvensen deres, og de følte mindre smerte.

– Smerte pleide å bli sett på som et rent biologisk fenomen, men smerte er faktisk veldig psykologisk. Lignende skader vil føles mer eller mindre vondt i forskjellige situasjoner, forklarer Stephens til forfatter Emma Byrne i boka Swearing Is Good For You (via Wired).

Situasjonen har med andre ord mye å si. For eksempel: Mannlige deltagere i eksperimenter har en tendens til å si at noe gjør mindre vondt, dersom det er en kvinnelig forsker som spør.

Aggresjon lindrer smerte

Stephens ville også finne mer ut hvorfor banning reduserer smerte. Derfor utførte han og kollega Claire Allsop et nytt, lignende forsøk. De ville teste ut om aggresjonsnivået hadde noe med forklaringen å gjøre.

De fikk derfor nye forsøkspersoner til å gjøre forskjellige ting før isbøtte-testen. Én gruppe spilte en runde golf, mens en annen spilte skytespill. Hvilken effekt hadde det?

Forskerne fant igjen det samme mønsteret. Kvinner som hadde spilt golf holdt hånden sin i isvannet i 106 sekunder, mens menn holdt ut i 117 sekunder. Personene som hadde spilt skytespill holdt derimot ut langt lengre. Kvinner 174 sekunder og menn 195 sekunder. Et helt minutt ekstra!

Moralen i historien er uansett: Vis sympati, la stakkarene banne!

 

National Geographic