Origami-roboter, brettbare radiatorer og stjerneparasoller. Origami kan få mye å si for fremtidens oppdagelser i verdensrommet.

Den urgamle, japanske bretteteknikken («ori» betyr brette og «kami» betyr papir) bruker geometriske regler for å oppnå til tider snedige og imponerende design. Du har kanskje selv prøvd deg på svanen, som er den mest kjente origamifiguren.

NASA bruker akkurat den samme teknikken i verdensrommet.

Origami fungerer så godt fordi NASA ofte trenger store strukturer, men som ikke nødvendigvis trenger å være tunge og massive. Det betyr at de kan lage strukturene ut av tynne materialer, slik at de passer inn i raketter som har svært begrenset lagringskapasitet.

I dag bruker allerede Den internasjonale romstasjonen og Mars Exploration Rover bretteteknikker inspirert av origami.

Mars Exploration Rover. Foto: NASA

Teknikken kommer til å bli langt mer brukt i fremtiden. NASA jobber for tiden med flere lignende prosjekter. Ett prosjekt er å lage en brettbar radiator, et annet er en imponerende origami-robot:  

Størst av alt er likevel planen om å lage en stor stjerneparasoll (forklart av NASA her). Den er ment til å legge forholdene til rette for å ta langt mer detaljerte bilder av andre planeter enn vi gjør i dag.

Stjernelys har lenge vært en hodepine for astronomer. Problemet er at stjerner, som gir fra seg flere milliarder ganger mer lys enn en planet, gjør bildet svært uskarpt. Slik sollys kan viske ut detaljer når vi tar bilder på jorda, gjør stjernelyset det samme når vi knipser bilder i verdensrommet.

Men dersom vi klarer å skygge for dette lyset med en stjerneparasoll, vil kameraet være i stand til å fange opp flere kontraster.

Vi anbefaler å ta en titt på denne herlige videoen fra Focal Point om hvordan NASA inspireres av origamiteknikk. Se den her:

Toppbilde: NASA/KPL-Caltech

National Geographic