Uflaks igjen for Elon Musk. Budsjettkrisen kan ødelegge for prestisjeprosjektet til SpaceX.

Tross intense forhandlinger i de sene nattestimer, klarte ikke det amerikanske senatet å bli enig om en finansieringsplan innen fristen i helga. Derfor har pengekranen for all «ikke-essensiell» statlig virksomhet blitt skrudd av.

Det betyr at hundretusenvis av ansatte i statlige etater ikke møter opp på jobb i dag, inkludert NASA-ansatte.

Én av dem som derfor vil merke den såkalte «shutdownen» er Elon Musk. Den eksentriske gründeren er eier av det private romfartsforetaket SpaceX, som på grunn av krisen ikke får testet sin Falcon Heavy-rakett, skriver flere amerikanske medier i dag.

Raketten er blitt viet svært mye oppmerksomhet de siste årene og skulle skytes opp i løpet av januar.

Romskipet skal blant annet inneholde en blankpolert Tesla Roadstar som, etter planen, skal spille David Bowies «Space Oddity» fra 1969, mens skipet går i bane rundt Mars.

Nå er det derimot uklart om Elon Musk og SpaceX klarer å nå tidsplanen sin.

Raketten skal skytes opp fra NASAs Kennedy Space Center (det samme stedet som Apollo-rakettene tok av fra) som ligger i Cape Canaveral, Florida. Så lenge bakkemannskapet til NASA ikke er på jobb, får ikke SpaceX gjennomført testene sine.

Musk krysser nok derfor fingrene for at republikanerne og demokratene kommer til enighet ganske raskt.

Falcon Heavy er verdens kraftigste rakett (men ikke tidenes største). I flere år har det vært to skritt frem og ett tilbake for SpaceX og Falcon Heavy. Planen var opprinnelig at raketten skulle fly for første gang våren 2016. Nå ser det ut til at oppskytningen kan bli utsatt igjen.

 

National Geographic