Æsj! … eller?

I dag har de fleste husholdninger en ketchupflaske i kjøleskapet. Vi spiser ketchup på pølser, pizza, smørbrød og mye annet. Andre familier bruker hvitløk til det meste.

I Romerriket likte de også å legge til litt ekstra smak på maten sin. Men de brukte noe helt annet.

Dersom du ble invitert til middag hjemme hos en rik romer fra slutten av det første århundre, ville du trolig blitt overrasket. Ja, for hva ville du blitt servert?

National Geographic har svaret. Først ville du kanskje blitt servert svin med fiskesaus. Deretter en rett av fisk med fiskesaus, og for å skylle det hele ned? Vin med fiskesaus!

Namnam!

Sausen kalles garum og er laget av fermentert fisk. Sausen ble laget av fisketarmer og salt og ble brukt i en rekke matoppskrifter for å styrke smaken.

Store handelsruter ble etablert og den beste fiskesausen kunne bli solgt for astronomiske summer, omtrent som vinsalget i dag. Etterspørselen var så stor at utallige garumfabrikker poppet opp i Spania og ved den nordafrikanske kysten, slik som denne i Sør-Spania:

Foto: CLASSIC VISION/AGE FOTOSTOCK (Via National Geographic)

Fabrikkene lå gjerne nær havet for å ha rask tilgang til dagens fangst. De pleide også å ligge et stykke unna bysentrumene, på grunn av den horrible stanken som oste ut av dem.

Garum ble også brukt til medisinske formål. Romerne trodde det høye proteininnholdet ville stimulere apetitten til pasienter og kunne ha helbredende evner for en rekke sykdommer, blant annet mot diare, øreverk og hundebitt.

Noen trodde også at å spise afrikanske snegler marinert i garum ville hjelpe mot mageproblemer.

Heldigvis, får vi si, har dagens leger gått bort fra romernes medisiner.

National Geographic