For flere tusen år siden risset noen et uvanlig motiv i en stein. Forskere mener tegningen viser noe helt annet enn hva det umiddelbart ser ut som.

Ved første øyekast viser tegningen, som ble funnet i Kashmir-området i Sør-Asia, en ganske konvensjonell situasjon: to personer, som er ut som jegere, og to dyr.

Realiteten kan likevel være en helt annen, av to grunner:

1) Først, i himmelen er risset inn noe svært uvanlig: To skinnende objekter som ligner på sola.

Hvorfor to? I en fersk forskningsartikkel mener forskere de kan ha funnet svaret.

Artikkelen starter ved å eliminere alternative forklaringer. Det kan av åpenbare grunner ikke ha vært to soler, solsystemet vårt har alltid kun hatt én.

Det er riktignok mulig å se solen og månen samtidig, men en fullmåne kan aldri vises så nær månen. Fra jorda ser vi nemlig kun fullmånen når den er på motsatt side som sola.

Derfor gjenstår kun muligheten at den «andre» sola er en supernova – en stjerne som plutselig øker sin lysstyrke 100 millioner ganger – argumenterer artikkelforfatterne.

Foto: Indira Gandhi National Centre for the Arts

De sjekket derfor om det var noen supernovaer i perioden da tegningen ble laget, som de anslår å være mellom 4100 f.Kr – 2100 f.Kr.. Den måtte ha oppstått nær nok jorda til at den ville virket like stor som sola eller månen, og den måtte også vært synlig fra området der steinen ble funnet.

Én supernova passet beskrivelsen: HB9. Den eksploderte rundt år 3600 f.Kr om lag 2600 lysår unna jorda. For menneskene som levde på denne tiden ville supernovaen fremstått som en stor glødende ball, bare litt mindre skinnende enn en fullmåne.

Den mulige supernovaen er imidlertid ikke det eneste forskerne reagerer på.

2) Forskerne argumenterer også for at tegningen egentlig ikke er en jaktscene, slik det ser ut. De mener den passer stjernebildene som omgir supernovaen.

Dersom dette stemmer er mannen med pil og bue egentlig Orion, hjorten er Tyren, mannen til høyre som holder et spyd er en del av stjernebildet fiskene og hunden er Andromedagalaksen.

Forskerne mener både plasseringen og figurene passer nokså godt. Tegningen kan dermed være det eldste stjernekartet vi kjenner til.

Illustrasjon: Hrishikesh Joglekar, et al.

Denne teorien er riktignok langt fra bevist, og likheten kan være et resultat av tilfeldigheter. Forskerne leter derfor etter lignende steintegninger i regionen som kan underbygge teorien.

Toppbilde: Indira Gandhi National Centre for the Arts

 

 

 

National Geographic