Det ferske bildet er en kraftig påminnelse av hvor små vi er sammenlignet med våre astronomiske omgivelser.

Bildet minner oss på de udødelige ordene til astronomen Carl Sagan, som kalte jorda for en «blek, blå prikk»:

«Se igjen på denne prikken. Det er her. Det er hjemme. Det er oss. Alle du elsker, alle du kjenner, alle du noensinne har hørt om, hvert eneste menneske som noen gang har eksistert, levde sine liv her.

All vår glede og lidelse, tusenvis av selvsikre religioner, ideologier og økonomiske doktriner, hver jeger og sanker, hver helt og pyse, hver skaper og ødelegger av sivilisasjoner, hver konge og hattemaker, hvert unge, forelskede kjærestepar, hver mor og far, forventningsfulle barn, oppfinner og utforsker, hver eneste moralske lærer, hver korrupte politiker, hver «superstjerne», hver «øverste leder», hver eneste engel og synder i vår arts historie levde her»

Foto: NASA

Bildet ble tatt fem millioner kilometer unna jorda, omtrent 13 ganger lengre enn distansen mellom jorda og månen. Tre bilder, tatt med ulike fargebølgelengder, er slått sammen for å lage bildet, og månen er blitt gjort lysere.

Vi prøver oss på et sitat til, denne gangen fra astronauten Neil Armstrong:

«Det slo meg plutselig at denne lille erten, pen og blå, var jorda. Jeg rakte ut tommelen min og lukket ett øye, og tommelen min dekket for hele planeten jorda. Jeg følte meg ikke som en kjempe. Jeg følte meg veldig, veldig liten.»

Det er det ubemannede romfartøyet OSIRIS REx som står bak bildet. REx er på vei for å ta prøver fra asteroiden Bennu, en karbonrik stein som flyr gjennom verdensrommet, som kan inneholde organisk materiale eller molekylære forløpere til liv.

Bildet over ble tatt 2. oktober. Bildet under er fra 22. september, da fartøyet var betydelig nærmere jorda, nemlig 110.00 kilometer unna.

Foto: NASA

Bennus bane kan en dag gå svært nær jorda, eller til og med kollidere med oss (men heldigvis ikke på flere århundrer!).

NASA skriver på sine nettsider at de håper oppdraget kan fortelle oss noe om hvor vi kommer fra, siden asteroider er rester fra dannelsen av solsystemet vårt.

Romskipet er forventet å lande på asteroiden i desember.

Toppbilde: NASA

National Geographic