Ikke siden 31. mars 1866 har en «blå måne» sammenfalt med en total måneformørkelse, ifølge Space.com.

Til tross for navnet har ikke fenomenet noe med månens farge å gjøre.

«Blå måne» betyr snarere at det er to fullmåner i én kalendermåned (eller fire i en enkelt årstid, avhengig av hvilken definisjon du velger). Uansett betyr det at vi får se 13 fullmåner i år, i stedet for de vanlige tolv.

Og ikke på over 150 år har en slik «ekstra» fullmåne havnet i jordas skygge. Det skjer på nytt 31. januar i år.

Dessverre må du reise et stykke for å se det. For å få med deg formørkelsen må du befinne deg i eller rundt Stillehavet ved slutten av måneden.

En «blå måne» i 2012, sett fra Ecuador. Foto: Josué Cedeño, CC BY-SA 3.0 via Commons

Begrepet «blå måne» skal ha røtter flere hundre år tilbake i tid. Ifølge nettstedet Sky and Telescope ble det brukt allerede på 1500-tallet for å påpeke at noen er helt ute og kjøre, som i: «… og han tror at månen er blå». Ellers kunne «når månen er blå» brukes tilsvarende dagens «når helvete fryser til is» – altså noe som aldri inntreffer.

Der ser du koblingen til dagens bruk. Det skal ikke være mer enn tre fullmåner i hver årstid, og når det dukket opp en til ble den kalt blå.

I virkeligheten er det større sjanse for at månen blir rød under en formørkelse, som en følge av hvordan lyset fra sola beveger seg gjennom jordas atmosfære. Men det også kan være ting i atmosfæren som gir månen et blåskjær sett fra bakken.

 

Går du glipp av formørkelsen, får du en ny sjanse når en blå måne igjen blir formørket i 2028.

National Geographic