Mars, Merkur, månen og solen.

President Donald Trump lanserte før jul ambisjoner om å sende astronauter tilbake til månen. Det vil nok ikke skje allerede i år, men en mer detaljert tidsplan vil trolig bli lansert under budsjettforslaget i februar, skriver The New York Times.

Det som er mer sikkert er at NASA senere i år skal sende avgårde et ubemannet romfartøy som sikter mot Mars. Avreisen skal etter planen være i mai, og den skal nå Mars i november. Målet er å utforske planeten og finne ut mer om dens geologi, skriver Space Daily.

I sommer skal også NASAs Parker Solar Probe skytes opp. Dette fartøyet får retning solen. I løpet av syv år skal det fly forbi solen 24 ganger, nærmere enn noe annet fartøy har vært tidligere. Noen forbiflyvninger skal nemlig skje «kun» 6.2 millioner kilometer unna den glovarme plasmakulen. NASA skal blant annet samle inn informasjon om solens elektriske og magnetiske felt.

I denne videoen presenterer NASA planene sine for 2018:

Elon Musks Space X har også et innholdsrikt år foran seg. Prestisjeprosjektet Falcon Heavy  som skal være verdens kraftigste rakett  har sin første testtur allerede i januar. Det er et svært viktig steg i Musks langsiktige plan om å sende det gigantiske romskipet til Mars med mennesker om bord.

Romskipet skal inneholde en blankpolert Tesla Roadstar som, etter planen, skal spille David Bowies «Space Oddity» fra 1969, mens skipet går i bane rundt Mars.

Amerikanerne er likevel ikke de eneste med seriøse romfartsplaner i år.

Indiske myndigheter skal sende et ubemannet romskip til månen før sommeren. Oppdraget har navnet Chandrayaan-2. Det er landets andre oppdrag til månen, ti år etter det første. Målet er å lande romfartøyet uskadd, samt kjøre rundt og ta bilder av overflaten.

Landet har allerede et romfartøy som går i bane rundt Mars.

Det er også ventet at Kinas romskip Chang’e 4 kan skytes opp mot slutten av året. Destinasjonen er månen.

Og Europa? Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA planlegger å sende et ubemannet romskip til Merkur, planeten som både er den minste i solsystemet og den som er nærmest solen. Romskipet skal sendes opp i løpet av året og er forventet å ankomme planeten i 2025.

Prosjektet, som har fått navnet BepiColombo, er det første store samarbeidet mellom ESA og japanske JAXA.

 Toppbilde: NASA

National Geographic