Det har gått 20 år siden vi ble servert storfilmen «Titanic» og en hel verden satt klistret til kinolerretet og lot seg trollbinde av den intense romansen mellom fattiggutten Jack og overklassejenta Rose – som brått fikk en tragisk slutt da skipet traff et isfjell og sank på jomfruturen mellom England og New York.

Filmen dro inn over 10 milliarder kroner og høstet 11 Oscar-statuetter, og har gitt gjenklang siden.

20 år med forskning og teknologisk utvikling reiser imidlertid nye spørsmål om både filmen og forliset.

Kan den kunnskapen vi besitter i dag, og de teknologiske mulighetene vi nå har til å gjøre undervannsopptak og datagenerert simulering, føre til nye svar på hva som skjedde da skipet som «selv Gud ikke kunne synke» gikk til grunne i 1912? Og hvordan hadde de i tilfelle påvirket filmen?

  • Se dokumentaren «Titanic – 20 år etter suksessfilmen» på National Geographic lørdag 30. desember klokken 21.00.

Foto: National Geographic

Tåler Titanic-filmen dagens lys?

Som en markering av 20-årsjubileet tar regissør James Cameron sikte på å finne ut av nettopp det.

– Da jeg skrev filmen, ville jeg at alle detaljer og hvert eneste øyeblikk fra de siste timene ombord skulle være så presise som mulig. Jeg skildret en ekte historie, og av respekt for de mange døde og deres etterfølgere måtte jeg få alt riktig. Men klarte jeg egentlig det?

Sammen med et ekspertteam bestående av ingeniører, marinearkitekter, historikere og kunstnere, deriblant Dr. Robert Ballard som var en av dem som oppdaget skipsvraket i 1985, ser han både filmproduksjonen og hendelsen i retrospekt.

I lys av ny forskning og med hjelp av moderne teknologi, tar de et dypdykk i historien og prøver den oppfatningen de hadde da filmen ble laget på nittitallet opp mot den kunnskapen vi besitter i dag.

Foto: National Geographic

Nytt perspektiv

De ferske undersøkelsene legges nå fram i dokumentaren «Titanic – 20 år etter suksessfilmen», som vises på National Geogrphic lørdag 30. desember klokken 21.00.

Via filmen får vi også bli med til Titanic-utstillingen på Ronald Reagan Presidential Library – som både rommer filmeffekter og originalgjenstander fra skipet. Vi får høre historien om hvordan det gikk til Robert Ballard var med og oppdage skipsvraket av Titanic under et hemmelig oppdrag for US Navy, og følge James Camerons personlige reise gjennom arbeidet med det som skulle bli en av de mest innbringende filmene noensinne.

Men aller mest oppsiktsvekkende den oppdaterte tolkningen av hvordan det utenkelige kunne skje.

– Ved å putte Titanics siste timer under dagens moderne mikroskop, blåser vi igjen liv i historien og servere et nytt perspektiv på hva som skjedde den skjebnesvangre natten, sier programsjef i Nathional Geographic, Tim Pastore.

Toppbilde: National Geographic

National Geographic