På rangeringen over steder å se den siste Star Wars-filmen The Last Jedi, troner trolig verdensrommet høyt på lista hos mange. Derfor er det nok noen som misunner en gruppe astronauter på den internasjonale romstasjonen (ISS) som for noen dager siden fikk se filmen i vektløs tilstand i bane rundt jorden.

På julaften twitret NASA-astronauten Mark T. Vande Hei et bilde av filmkvelden, som ser riktig så koselig ut.

Det er faktisk ikke uvanlig for astronautene i bane rundt jorden å se på film på fritiden. Ifølge The Verge har romstasjonen ISS et omfattende filmbibliotek med over 500 filmer. Det er ikke snakk om å se film på bittesmå laptoper heller, men snarere HD-projektorer, som denne tweeten vitner om:

Det virker ikke som om internettforbindelsen er så verst heller, ettersom flere av astronautene er ivrige brukere av Twitter.

Ifølge NASAs offisielle Tumblr-konto skiller ikke julefeiringen i bane rundt jorden så voldsomt mye fra vår feiring her nede på jorda. Det går i både julekaker og familiebilder, og alle må hjelpe til med julemiddagen.

NASA-astronaut William S. McArthur Jr. og RKA-kosmonauten Valery I. Tokarev med hver sin julestrømpe om bord på Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA Johnson/NASA (CC BY-NC 2.0)

I det astronautene kretser inn i det nye året har det arbeidet mennesker kontinuerlig i over 17 år på den internasjonale romstasjonen, ifølge NASA.

16. mai markerte NASA jubileum da stasjonen fullførte sin bane nummer 100 000 rundt jorden. Avstanden ISS har reist tilsvarer ti turer frem og tilbake mellom Jorden og Mars.

Totalt har 200 mennesker fra 18 forskjellige land besøkt mikrogravitasjonslaboratoriet i bane rundt jorden, og gjort vitenskapelige oppdagelser som ikke ville vært mulig på jorden. 17. desember ble tre nye astronauter sendt opp til romstasjonen for å arbeide der i fire måneder. Et fullt mannskap på ISS består av seks personer, og de nye astronautene slo seg sammen med tre stykker, blant dem Vande Hei, som skal hjem i februar.

Hovedfokuset på romstasjonen er på hvordan lite gravitasjon påvirker kroppen, og hvordan man kan motvirke dette, ifølge NASA.

Toppbilde: Mark T. Vande Hei / @Astro_Sabot via Twitter

National Geographic