Den asiatiske svartbjørnen ble nylig reddet etter å ha levd i fangenskap i ti år. I disse ti årene har Hai Chan vært innestengt i grusomme omgivelser på en vietnamesisk gård som høster galle fra bjørner.

Hun har blitt holdt fanget i et lite metallbur, i et skittent og dårlig ventilert rom, ifølge den internasjonale dyrevernsorganisasjonen Four Paws, som reddet bjørnen. Da de fant henne, led Hai Chan blant annet av stress og underernæring.

Forlabbene hennes ble trolig amputert for å lage en spesialvin som nettopp er basert på bjørnelabber.

De siste seks ukene har veterinærer og hjelpearbeidere pleiet og tatt vare på bjørnen. Hai Chan kan derfor endelig bevege seg utendørs.

– Øyeblikket da dørene til inngjerdingen åpnet og Hai Chan stakk nesen sin ut av bjørnehuset, gjorde hele teamet vårt overveldet, sier veterinær Szilvia Kalogeropoulu hos Four Paws.

Her kan du se Hai Chan på en gåtur:

Veterinæren forteller at dette var første gang i livet hennes at Hai Chan fikk kjenne på gress.

– På tross av at hun har mistet begge labbene foran, kan hun gå med stumpene av forbeina. Det er et mirakel at hun har trent opp styrken til å gjøre det så raskt, sier Kalogeropoulu.

På tross av at virksomheten er ulovlig (forbudt i Vietnam siden 2006), er den fortsatt utbredt. Galle fra bjørn brukes nemlig i flere medisiner i sørøst-asiatiske land, og etterspørselen er stor.

I Kina har bjørnegalle blitt brukt i medisiner i tusenvis av år. På tross av at produksjonen påfører dyrene store smerter, er praksisen fortsatt lovlig.

I 2015 ble det estimert at om lag 12.000 bjørner blir holdt fanget for gallen deres, ifølge The Guardian. De aller fleste finnes i Kina, men noen er også i Vietnam, Laos, Myanmar og Sør-Korea.

National Geographic har tidligere satt søkelyset på denne formen for gårdsdrift.

Toppbilde: Skjermdump, Four Paws

National Geographic