Jula varer kanskje helt til påske, men det skal godt gjøres å få juletreet til å vare så lenge.

I det julen ebber ut, det nye året setter inn og de grønne glitrende trærne drysser sine siste barnåler i stua, er det naturlig å begynne å tenke på å kvitte seg med det pyntede midtpunktet.

I Norge hjelper flere kommuner med kastingen av juletreet, mens noen av oss deler det opp og kaster det som hageavfall. I USA derimot tar flere parker og villmarksområder i mot grantrær, for å gi dem til fisken, skriver The Verge.

På slutten av høytiden samles lokale juletrær inn, strippes for pynt og kastes uti innsjøer. Det er ikke latskap som står bak denne skikken, men snarere naturvern. I flere innsjøer har bunnvegetasjonen dødd ut som følge av for eksempel tidligere industriarbeid i området.

Gamle juletrær bidrar ikke bare til å lage kunstige rev der fisken kan finne beskyttelse, men hjelper også som en kickstart for hele økosystemet: alger begynner å vokse på de tidligere juletrærne, algene blir til mat for vanninsekter, innsektene blir spist av små fisk, som igjen blir til mat for større fisk.

– Om du ser for deg en innsjøbunn uten vegetasjon, ser du at den er helt bar og todimensjonal. Ved å putte disse revene i innsjøen, lager du et slags tredimensjonalt hjem for fiskene, sier Joseph Sullivan ved East Bay parkdistrikt i Oakland, California.

– Du skaper i bunn og grunn et helt økosystem der nede.

Det er dog viktig at folk ikke går og dumper sine juletrær i sjøen på eget initiativ – det hjelper ingen. Prosessen med å mate innsjøer med trær er nøye planlagt og kontrollert for ikke å gjøre mer skade enn godt. Blant annet vil juletrær som ikke festes ordentlig til bunnen flyte opp til overflaten og skape trøbbel for båter og liknende, skriver The Verge.

Carlyle Lake i Illinois er en av innsjøene der juletrær blir senket til bunnen for å bidra til økosystemet der. Hver sesong samler Illinois’ departement for naturressurser inn over 1000 juletrær som sikres til bunnen med vekter, for at de ikke skal flyte. Der ligger de i tre til fem år, før de råtner bort, ifølge The Verge. Trærne som blir til overs blir lagt utenfor innsjøen og fungerer som gjemmesteder for små dyr som kaniner.

Tradisjonen med å ta inn grantrær i julen stammer fra Tyskland, hvor skikken startet på 1500-tallet og raskt ble svært populært. Ifølge Illustrert Vitenskap måtte bymyndighetene i Schlettstadt i Alsace i 1521 forby innbyggerne å hente ut trær fra de lokale skogene i frykt for avskoging.

Juleforberedelser, et søskenpar avbildet ved Kirkeristen i Oslo i 1905. Foto: Anders Beer Wilse [CC BY-SA 3.0 no (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/deed.en)], via Wikimedia Commons

Skikken med juletrær i Norge er omtalt for første gang i 1820, men først på 1870-tallet regnes skikken som allmen her i landet, ifølge Store norske leksikon.

Toppbilde: Jens Gyldenkærne Clausen (eget bilde) [Public domain], via Wikimedia Commons

National Geographic