Det produseres store mengder med svært gode artikler fra vitenskapens verden. Men det er ikke så lett og få med seg alle.

Internettet er et tveegget sverd. Ja, det er kanskje fylt med virus, kranglete folk i kommentarfelt og andre kjipe ting, men på den annen side har det aldri vært så mye kvalitetsstoff for vitenskapsentusiasten – gratis og tilgjengelig med et tastetrykk.

Dette fører dog til et stort luksusproblem. Den ene fantastiske artikkelen etter den andre blir publisert, forsvinner forbi i en eller annen feed, og blir enten begravet i internettets arkiv, eller i en «les senere»-liste som bare blir lengre og lengre.

For å bøte litt på dette har vi funnet frem et knippe høydepunkter fra året som har gått, både fra Natgeobloggen selv, og fra internasjonale magasiner. Len deg tilbake i romjulen og nyt dette smørgåsbordet av fantastisk vitenskap.

Høydepunkter fra Natgeobloggen:

Kunne vi laget Dødsstjernen i virkeligheten? Slik er vitenskapen bak «Star Wars»

I forbindelse med den nye Star Wars-filmen har vi tatt et dypdykk i vitenskapen så langt i den ikoniske film-serien.

Trodde du disse historiske kjendisene har eksistert i virkeligheten?

Historien er full av myter og fantasirike fortellinger om legendariske personer. Noen av dem er så godt kjente at mange tar det for gitt at de eksisterte. Det er likevel ikke alltid tilfelle.

Vi har sett på seks personer som, overraskende nok, muligens ikke har eksistert i det hele tatt, i det minste ikke i sin mest kjente form.

Astronom ved SETI tror vi er 20 år unna å finne intelligent liv i rommet

Seth Shostak ved SETI-instituttet er så sikker i sin sak at han er villig til å spandere en kaffe på deg om han tar feil.

Her er de 10 største truslene mot menneskeheten ifølge 50 nobelprisvinnere

Femti nobelprisvinnere ble spurt om hvordan de tror verden kommer til å gå under. Her er svarene.

Wow! Denne 360-filmen fra Pluto er delt over 100 000 ganger – med god grunn

Den var delt 100 000 ganger da artikkelen ble skrevet. I skrivende stund er filmen delt over 7 millioner ganger. Kanskje ikke så rart, i videoen kan du selv kan utforske utsikten fra Pluto i 360 grader.

Forskere har laget en kunstig livmor som faktisk fungerer

Deres kunstige livmor er utviklet for å holde liv i premature lam, altså lam som er født for tidlig til å kunne overleve uten hjelp.

Den kunstige livmoren beskrives som et enormt løft innen medisinsk forskning, og den kunstige livmoren kan holde et prematurt lam i live en hel måned.

Derfor kommer noen mennesker alltid for sent

Denne merkelige, og høyst menneskelige, egenskapen har naturlig nok vært gjenstand for psykologiske studier, og flere forskere mener at det kan være forskjeller i måten vi oppfatter tid på som er årsaken til at noen alltid kommer for sent.

Google-sjef: – I 2029 vil maskinene være like smarte som oss mennesker

Den eksentriske Google-sjefen Ray Kurzweil er mest kjent for sine spådommer om singulariteten, tidspunktet da kunstig intelligens blir smartere enn oss. Spådommene er kontroversielle og heftig debattert, men Google-sjefen har hatt rett før: Av hans 146 spådommer, har hele 86 prosent av dem vist seg å være riktige, skriver Science Alert.

I mars i år kom han med en ny spenstig spådom: det er bare knappe 12 år til maskinene vil være like smarte som oss.

Expedition Amundsen 2017 – En kaffetørst turist krysser vidda

Les den spennende reportasjen fra årets Expedition Amundsen:

«De gamle polarheltene var nok bygget av helt andre materialer enn det vi er i dag. Da Amundsenen nesten omkom på Hardangervidda for hundre år siden hadde han utstyr som mildt sagt blekner sammenlignet med det de fleste har i dag.

Da Expedition Amundsen gikk av stabelen i år var det et vindstille og godlynt fjell som møtte oss. Dette er historien om et døgn med kaffesug, smågodt og store opplevelser.»

Høydepunkter fra internasjonale magasiner:

The Unhabitable Earth – New York Magazine

David Wallace-Wells’ artikkel for New York Magazine om konsekvensene av global oppvarming er kanskje en av årets mest debatterte. Langleseren som systematisk tar for seg «worst case scenario» av klimaforandringene sprengte for det første alle New York Magazines leserekorder, men fikk også så mange tilbakemeldinger (på godt og vondt) at Wallace-Wells senere re-publiserte artikkelen med fyldige og tallrike noter, slik at folk kunne ettergå researchen han gjorde. 

Artikkelen har på en side blitt sett på som obligatorisk lesning, ettersom et av premissene for artikkelen er at folk ikke er klar over hvor ille det kan bli, om vi ikke tøyler utslippene våre. Men andre, inkludert profilerte klimaforskere, har kritisert artikkelen for å være for alarmerende og, i enkelte tilfeller unøyaktig. The Atlantic har en god gjennomgang av kritikken som har kommet mot artikkelen, som er god lesning i seg selv.

The Epic Untold Story of Nike’s (Almost) Perfect Marathon – Wired

Å løpe marathon på under to timer, er teoretisk mulig, ifølge en studie fra 1991, men bare så vidt – og bare teoretisk. Minimale sjanser stoppet dog ikke Nike’s utviklingsteam fra å prøve.

De brukte millioner av kroner på å utvikle løpesko for verdens beste marathonløpere som skulle forbedre tidene deres med opp til 3 prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut, men i marathon-løping som allerede presser menneskekroppen til det ytterste kan det bety forskjell på over og under den magiske grensen på to timer.

Ed Caesars artikkel for Wired tar for seg prosessen frem til løpet som skulle komme under den magiske grensen, og er en god beskrivelse av hvordan vitenskap og ren vilje bidrar til å presse menneskekroppen til nye høyder.

The Great Tech Panic: Robots Won’t Take All of Our Jobs – Wired

Det skrives mye om roboter og hvordan de kommer til å ta alle jobbene våre. Midt oppe i alle fremtidsvisjoner der verden er varm og oversvømt, som følge av global oppvarming, og alle er arbeidsledige, som følge av roboter, er det godt å lese en litt mer optimistisk fremtidsvisjon. Wireds artikkel argumenterer for at frykten for robotenes inntog på arbeidsmarkedet er sterkt overdrevet, og mener at forskningen støtter opp under påstanden.

Have Smartphones Destroyed a Generation? – The Atlantic

Jean M. Twenge har forsket på forskjeller mellom generasjoner i 25 år. Som regel viser egenskapene som definerer forskjellige generasjoner seg gradvis og kontinuerlig, skriver hun. Men da hun i 2012 begynte å se på dataene fra de som da var i starten av tenårene brøt de radikalt med andre fra den såkalte millennials-generasjonen.

Dette betød at denne siste oppvoksende generasjonen skiller seg radikalt fra generasjonen som bare er noen få år eldre. Hvordan kan dette ha skjedd? Jo, skriver Twenge, endringene starter akkurat i det andelen amerikanere som eier en smarttelefon gikk over 50 prosent. I denne artikkelen undersøker hun hvor stor innvirkning det smarttelefonen har hatt på generasjonen som har vokst opp med den – hun kaller dem iGen, og finner noen bekymringsverdige tendenser.

«Det er ikke en overdrivelse å beskrive iGen som på randen av den verste mental helse-krisen på flere tiår,» skriver Twenge.

«Mye av denne forverringen kan spores til telefonene deres .»

The Case Against Civilization – The New Yorker

Hadde menneskeheten det bedre som jegere og samlere? Hvordan var livet før den første jordbruksrevolusjonen, da menneskeheten sluttet å leve som nomader, og i stedet begynte å bli fastboende bønder?

John Lancester undersøker dette spørsmålet for The New Yorker, og finner ut av mye av den moderne forskningen støtter påstanden om at, joda, alt var bedre før. I stedet for de ville, voldelige og primitive skapningene vi ofte ser for oss, hadde steinaldermennesker det bedre enn vi tror, og var i tillegg trolig sterkt rettferdige og egalitære skapninger.

Cassini’s 13 years of stunning Saturn science — in pictures – Nature

I høst takket Jorden romsonden Cassini for lang og tro tjeneste, da sonden gikk tom for drivstoff og krasjet inn i Saturn etter en reise på 3,5 milliarder kilometer og 13 år i bane rundt planeten den krasjet inn i.

Som en hyllest til oppdraget har Nature samlet de beste bildene Cassini tok i løpet av sine 13 år, og en gjennomgang av alt vi har lært av sonden.

Earth’s Orbiting Junkyard Threatens the Space Economy – Bloomberg

Det er ikke bare nede på Jorden vår forurensning skaper problemer. Avfall fra satellitter og raketter suser i bane rundt Jorden og skaper store problemer for satellittene og andre romfartøy som går i bane rundt Jorden.

Denne Bloomberg-artikkelen tar for seg problemet, hvordan det har oppstått, og hvordan vi potensielt kan løse det.

Toppbilde: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

National Geographic