Golf-corvinaen (Cynoscion othonopterus) er en fisk i ørnefisk-familien som holder til i Californiabukta utenfor Mexico. I en ny studie plasserer forskere fisken, som ikke blir større en om lag 70 centimeter, helt i toppen av rangeringen over havets mest høylydte dyr, skriver Science.

Hver vår svømmer corvinaene til munningen av Coloradoelven for å gyte. Fisken synkroniserer gytingen med månen, noe som sørger for at millioner av corvinaer ankommer gyteområdet samtidig.

Vel fremme begynner de mannlige corvinaene å lage klikkelyder med halsen, lik en frosk, for å tiltrekke seg oppmerksomhet. I 2014 dro forskere for å tyvlytte på denne gytefesten for å finne ut av nøyaktig hvor mye lyd denne gjengen lager når de kommer sammen.

Og nå er resultatet klart: forskere ved universitetet i Texas og universitetet i California-San Diego publiserte tidligere i desember en studie av fiskene og lydene de lager og kan fortelle at klikkelydene fra en individuell fisk når opp mot 190 desibel på sitt høyeste.

Til sammenlikning er lydnivået på et jetfly som tar av 150 desibel.

Ikke bare gjør det fisken til et av de desidert mest høylydte dyrene i havet, lyden er også blant de høyeste som noensinne er tatt opp under vann.

Spetakkelet er fascinerende, men skaper trøbbel for både fisken selv og andre dyr i nærheten. For de stakkars naboene av den høylydte fiskestimen, som delfiner og sel, kan det høye lydnivået faktisk skade hørselen deres, mener forskerne bak rapporten, i tillegg til at skroget til passerende skip begynner å riste av lydbølgene, ifølge Science.

Samtidig er det spektakulære naturlige fenomenet skyld i at fisken bestand er truet av overfiske, ifølge gizmodo.com. Ikke bare er fiskenes ankomst så nøyaktig knyttet til tidevannet at lokale fiskere forvente deres ankomst på minuttet, lyden de lager leder fiskerne rett til deres posisjon der de er samlet i millioner.

Under gytesesongen kan et enkelt fiskenett fange over 2 tonn med fisk på bare noen minutter, skriver Gizmodo, og en flåte med fiskebåter kan dra opp 2 millioner corvinafisker på bare 20 dager. Da er det kanskje ikke så rart at forskere er bekymret for fremtiden til fisken som kun holder til i Californiabukten. De har allerede registrert at både bestanden og snittstørrelsen på fiskene er på vei ned.

Toppbilde: By sheilapic76 (Dolphind) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

National Geographic