Møt myonene: En subatomisk partikkel som dannes når kosmisk stråling kolliderer med atomer i jordens øvre atmosfære og som akkurat nå fyker igjennom hodet ditt. Nylig har myonene også vært på innsiden av den store pyramiden i Giza og vist forskere at pyramiden har et hulrom vi ikke har visst om tidligere.

Myoner er elektronenes litt tunge og keitete søskenbarn fra verdensrommet. De er ikke spesielt stabile: partiklene brytes ned til nøytrinoer eller elektroner drøye 2 milliondeler av et sekund etter at de dannes, skriver fysikkprofessoren Mark Lancaster i The Guardian.

Men én ting er de gode på: å fly gjennom vegger. Allerede i 1960 foreslo arkeologen Luis Alvarez å bruke disse egenskapene til å undersøke innsiden av pyramidene i Giza.

Kommer inn uten å ødelegge

En ting som kompliserer undersøkelsen av pyramidenes innside for forskere er at de (naturligvis) ikke kan gjøre noe skade på dem for å titte inn. Men akkurat som at myonene helt harmløst flyr igjennom oss, passerer de også pyramidenes tykke steinvegger.

Det som gjør myonene så egnet til å undersøke hulrom er at partiklene likevel blir bittelitt påvirket av materialer de flyr igjennom. Derfor, ved å måle partiklenes posisjon og bane, kan forskere analysere innsiden av solide strukturer, skriver gizmodo.com.

Teknikken kalles myografi og har blitt brukt til å undersøke skadene etter atomulykken i Fukushima, analysere antikke romerske ruiner og undersøke innsiden av vulkaner – i tillegg til å finne hemmelige rom i pyramider.

Robot skal røpe pyramidens hemmeligheter

Forskerne vet ikke mer om hulrommet i pyramiden enn at det finnes, at det er stort, og at det trolig er en planlagt del av pyramidens arkitektur, men nekter å kalle det noe annet enn et tomrom, ettersom de ikke vil spekulere i hva det faktisk består av. Likevel mener andre egyptologer at det ikke kan utelukkes at begravelsesgjenstander og andre artefakter befinner seg på innsiden, skriver Gizmodo.

For å finne ut mer av hva som befinner seg på innsiden planlegger forskerne å bruke myografi-teknikken mer for å gi et enda mer detaljert bilde av hulrommet. I tillegg er det franske instituttet for datavitenskap (INRIA) i gang med å designe en robot som kan komme seg igjennom bitte små hull og tomrom. Det kan med andre ord komme nye oppdagelser fra Giza-pyramidene i fremtiden.

Skal utfordre standardmodellen

Men myonene har nok et triks i ermet – et som attpåtil er enda mer imponerende enn å fly gjennom solid materie. Det skal brukes til å utfordre selveste standardmodellen, ifølge Scientific American – modellen som gir oss oppskriften på hvordan universet er bygget opp.

Forskere ved universitetet i Illinois skal bruke myoner til å forsøke å oppdage helt nye partikler som ikke er beskrevet i standardmodellen, men som forskerne likevel tror eksisterer. Myoner oppfører seg nemlig ganske merkelig, noe som forskerne tror skyldes at de interagerer med partikler vi ikke vet om enda.

Ved å måle myonenes oppførsel svært nøyaktig håper de å oppdage disse mystiske partiklene, noe som vil bli det første direkte beviset for at de eksisterer. Ikke småtteri, og ikke rart myoner er en kultfavoritt blant fysikere.

Toppbilde: Nina [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons

National Geographic