Månen først. Deretter Mars. Det er Donald Trumps plan for astronautene sine.

– Denne gangen skal vi ikke bare reise vårt flagg og etterlate våre fotspor. Vi vil etablere et grunnlag for senere oppdrag til Mars, og kanskje en dag til verdener enda lengre borte, sier Donald Trump.

Mens Kina jobber med sitt eget ambisiøse romprogram, insisterer Trump på at USA fortsatt vil lede an i romfart. Den amerikanske presidenten avholdt mandag en pressekonferanse der han ba NASA om å se mot månen først.

– Vi er lederen, og vi skal fortsette å være lederen, og vi kommer til å øke det mange ganger, sier presidenten på sitt særegne vis.

Det er en kursendring i amerikansk romfart. Tidligere er det blitt sådd tvil om amerikanerne i det hele tatt ville sende flere astronauter til månen, på grunn av pengemangel. Det er 45 år siden et menneske sist var på månen.

For hans forgjenger, Barack Obama, var hovedmålet å sende mennesker til Mars, og det er foreløpig uklart hva dette har å si for tidsplanen for reisen til den røde planeten, skriver New Scientist.

Trump vil sende sine astronauter hit

NASA har i flere tiår studert Mars og forberedt å sende astronauter dit. Målet er å få det til en gang på 2030-tallet, skriver romfartsetaten.

Både Trump og visepresident Mike Pence understreket viktigheten av en strategisk militær tilstedeværelse på månen.

– Det vil øke vår nasjonale sikkerhet og vår kapasitet til å tilby et forsvar for folkene i USA, sier Pence.

Ifølge New Scientist er detaljene i planen fortsatt uklare, men visepresidenten har tidligere vært positiv til å samarbeide med internasjonale og kommersielle aktører.

Det kan komme godt med. Romfart er nemlig svindyrt. Apollo-programmet kostet NASA om lag 200 milliarder dollar (eller 1600 milliarder norske kroner) justert for inflasjon, ifølge en utregning fra 2009, skriver New Scientist.

Toppbilde: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0 (Via Flickr)

National Geographic