– Vi sto der og gråt, vi filmet mens tårer rant ned kinnene våre, sier National Geographics fotograf Paul Nicklen, som filmet isbjørnen.

Han oppdaget den hjerteskjærende hendelsen som utspilte seg på Baffinøya i Nord-Canada.

Videoen viser den avmagrede isbjørnen som kjemper for livet, mens dens hvite pels røyter av kroppen. Kroppen er nesten bare skinn og bein.

Bakbeina subber i bakken, trolig på grunn av muskelsvinn, skriver National Geographic.

Dette synet vil bli stadig vanligere ettersom global oppvarming smelter havisen i Arktis. Isbjørner er avhengig av isdekt hav for å finne tilstrekkelig føde. Den kanskje største trusselen mot isbjørnen er derfor klimaendringer, ifølge denne gode oversikten fra Norsk polarinstitutt.

Global oppvarming fører til at havisen kommer senere på året og smelter tidligere, noe som drastisk forkorter jaktsesongen til isbjørnen.

Isbjørnbestanden er antatt å være et sted mellom 20.000 – 25.000 dyr, fordelt over hele Arktis.

Skjermdump (National Geographic)

Men vent litt. Hvorfor hjalp ikke kamerateamet isbjørnen?

– Selvfølgelig, det tenkte jeg på. Men det er ikke slik at jeg går rundt med en bedøvelsespistol eller 200 kilo med selkjøtt, sier Nicklen.

Dessuten er det ulovlig å mate ville isbjørner i Canada. Nicklen ville imidlertid ikke at bjørnen skulle dø forgjeves.

– Når forskere sier at bjørner er i ferd med å dø ut, vil jeg få folk til å innse hvordan det ser ut. Bjørner kommer til å sulte ihjel. Dette er hvordan en utsultet bjørn ser ut, sier han.

Toppbilde: Skjermdump (National Geographic)

National Geographic