Historien er full av myter og fantasirike fortellinger om legendariske personer. Noen av dem er så godt kjente at mange tar det for gitt at de eksisterte. Det er likevel ikke alltid tilfelle.

Her er en liste over historiske skikkelser som muligens aldri har eksistert i det hele tatt, i det minste ikke i sin mest kjente form.

6. Robin Hood

Foto: Peter Langsdale, CC BY-SA 2.0 (Via Commons)

Helten, som er kjent for å rane de rike og gi til de fattige, skal ha bodd med sine kamerater i Sherwood-skogen utenfor Nottingham. Robin Hood er blitt beskrevet i stor detalj: Han skal visstnok ha vært en kløpper med pil og bue, likte kvinner fra overklassen og nørte et hat mot autoritetspersoner, slik som presteskapet og sheriffen.

Var han en helt eller skurk? Trolig er mange av historiene om ham rent oppspinn, mens andre er løst basert på forskjellige historiske hendelser. Mannen er uansett en legende.

5. Sunzi (Sun Tzu)

Foto: 663highland, CC BY 2.5 (Via Commons)

Han er forfatteren av Kunsten å krige (på engelsk: The Art of War), boken som har inspirert generaler og krigsherrer i årtusener. Han skal ha levd i Nord-Kina for om lag 2.500 år siden, og skal blant annet ha ledet 30.000 mann og seiret mot en hær som var ti ganger større.

Nå er historikere imidlertid i tvil om han i det hele tatt eksisterte. History.com forklarer at forskere foreløpig ikke vet noe om hvor Kunsten å krige kommer fra.

Trolig er Sunzi et pseudonym, og Kunsten å krige en sammenfatning av generasjoner med kinesiske lærdommer og strategier.

4. William Shakespeare

Shakespeare ble født i 1564 og døde 52 år senere. Men var han mannen bak de ikoniske verkene Romeo og Julie, Hamlet og MacBeth?

Ifølge en gjennomgang av det amerikanske kringkastingselskapet PBS vet vi lite om hvor den ekte Shakespeare lærte seg å skrive, og hvordan han kunne så mye om britisk lovverk, politikk og historie.

Noen historikere mener at Shakespeare kun var et pseudonym, og at det var en annen person som skrev stykkene, eller kanskje en gruppe personer.

Denne teorien får likevel liten støtte av flertallet av amerikanske professorer som har spesialisert seg på den britiske forfatteren, ifølge denne oversikten av The New York Times.

3. Mulan

Den kinesiske heltinnen Mulan er kanskje best kjent her i landet gjennom filmene av Disney. Hun har imidlertid en stor plass i litteraturen i hjemlandet.

Fortellingene skal ha det til at hun kledde seg ut som en mann og sloss for sin far som var en krigsherre.

Men bevisene for at historiene er sanne er langt fra vanntette. Ifølge boken Chinese Shadow Theatre: History, Popular Religion, and Women Warriors kan Mulan være fiksjon, løst basert på Wei Huahu, en annen kvinnelig kriger fra Kina. Det er imidlertid ukjent hvorvidt Huahu kjempet i herreklær.

2. Homer

Denne greske forfatteren skal for omtrent 3000 år siden ha skrevet to episke verker som fortsatt blir svært godt lest i dag: nemlig Odysseen og Illiaden.

Historikere er imidlertid uenige om når forfatteren levde, og om Homer skrev bøkene i det hele tatt.

Forfatteren av Why Homer Matters, Adam Nicolson, mener det er galt å si at Homer står bak disse verkene. Historikeren mener det er riktigere å si at hele den greske kulturen står bak.

— Homer er en tradisjon. En hel kultur som finsliper og raffinerer måter å forteller viktige historier på, sier han til National Geographic.

1. Kong Arthur

Foto: Tripadvisor

Mannen, forsvareren, legenden. Kong Arthur skal ha forsvart Britannia mot angelsaksiske angrep rundt starten av 500-tallet, og har en sentral plass i britisk mytologi. En høy stabel litterære bøker er skrevet om han, og filmen King Arthur, med nær milliardbudsjett, ble spilt inn på starten av 2000-tallet.

Historiene om Arthur er løst sammensatt av folkeminne og litterære fiksjoner, og det er omdiskutert om han noen gang har levd, og om han i så fall hadde tittelen konge.

Listen er basert på oversikter fra Grunge og WhatCulture.

Toppbilde: King Arthur: Legend of the Sword, Warner Brothers, CC BY 2.0 (Via Flickr)

 

 

National Geographic