For 32 år siden skjedde det et brutalt drap høyt oppe i den rwandiske regnskogen: 27. desember 1985 ble den verdenskjente gorillaeksperten Dian Fossey funnet død på sitt eget soverom – myrdet med en machete.

Hvem som sto bak drapet er det fremdeles ingen som vet. Mytene og ryktene lever derimot i beste velgående.

  • Vil du finne ut mer om omstendighetene rundt drapet? I kveld – lørdag 2. desember klokken 21.00 – vises første episode av «Dian Fossey: Mordgåten i gorillaens rike» på Nathional Geographic.

Dian Fossey. Foto: ROBERT I.M. CAMPBELL

Tett på gorillaene

Det var den britiske paleantropologen Louis Leakey som inspirerte amerikanske Fossey til å vie livet sitt til å studere primater.

Etter å ha sendt mange og lange brev til Leakey og til slutt overbevist ham om å utstyre henne med de riktige hjelpemidlene for å oppnå kontakt med fjellgorillaer, reiser Fossey til Kongo. Oppholdet der blir imidlertid kortvarig. Forholdene i Kongo er anspente etter Kongokrisa, og Fossey blir snart mistenkt for å være en spion og blir kastet ut av forskningsområdet sitt.

Hun slår seg isteden ned høyt oppe i jungelen i nabolandet Rwanda, hvor hun anser det som tryggere. Der etablerer hun i 1967 Karisoke Research Center – og Fossey blir den første i verden til å gjøre langtidsstudier av gorillaer i deres naturlige habitat.

Foto: ROBERT I.M. CAMPBELL

Hun følger en fjellgorillaflokk i måneder, og nærmer seg dem på en måte som gjør dem nysgjerrige, og ikke sinte.

«Jeg føler meg som en komplett idiot, men metodene ser ut til å fungere», rapporterer hun.

Internasjonalt ikon

National Geographic, som gir Fossey økonomisk støtte, blir stadig mer interessert i jobben hun gjør, og sender fotografen Bob Campbell for å dokumentere arbeidet hennes.

Samarbeidet mellom dem fører ikke bare til en kjærlighetsrelasjon, men også til at Dian Fossey og forskningen hennes blir verdenskjent.

De kjærlige bildene av Fossey og fjellgorillaene går verden rundt, og endrer det etablerte bildet folk har av gorillaer som monstre.

Men forholdene i den rwandiske regnskogen er ikke like idyllisk som bildene.

Farlig spill

Rwanda har en fortid preget av krypskyting og korrupsjon, og Fossey finner flere dyrefeller i nærheten av forskningsbasen Karisoke. I tillegg avdekker hun flere tilfeller der turister har smittet gorillaene med dødelige sykdommer.

Dette gjør Fossey mer og mer frustrert, og det topper seg når den unge gorillaen Digit – som har blitt et av Fosseys nærmeste venner i Rwanda – blir drept av krypskyttere. Hun setter i gang voldsomme aksjoner for å redde gorillaene, noe som gjør henne upopulær i flere leirer. Det står store penger på spill knyttet til både krypskyting og turisme, og Fossey er fullstendig klar over at hun lever farlig.

«Jeg vet at det er folk som ønsker å rydde meg av veien, men jeg er ikke så redd. Jeg er godt bevæpnet og har med meg pistol hvor enn jeg går», rapporterer hun til en venn.

Det hintes om at arbeidstillatelsen hennes står i fare hvis hun fortsetter å skremme vekk turistene, men det avfeier Fossey ved å vise til en nylig signert avtale på tre år som hun mener regjeringen ikke kan bryte.

Hvem tok livet av Fossey?

Så får livet hennes altså en brutal slutt julen 1985, og Fossey blir gravlagt ved siden av Digit og de andre gorillaene hun har tilbrakt 18 år sammen med.

Arbeidet hennes for å redde noen av verdens mest truede dyr lever derimot videre, blant annet gjennom The Dian Fossey Gorilla Fund. Forskningen og livet hennes er også blitt skildret i selvbiografien «Gorillas in the Mist» fra 1983, og filmatiseringen av boka «I gorillaens rike» fra 1988, med Sigourney Weaver i rollen som Fossey.

Foto: ROBERT I.M. CAMPBELL

Spekulasjonene rundt hvem som tok livet av henne vedvarer også.

Fosseys forskningsassistent Wayne McGuide har blitt anklaget for drapet i rwandisk domstol, imens andre teorier går ut på at det var myndigheten selv som sto bak. Flere mener drapet var planlagt av Protais Zigiranyirazio, tidligere guvernøren i byen Ruhengeri – kjent for å ha etablert dødsskvadronene som deltok i drapet på 800 000 rwandere på nittitallet.

Den nye dokumentarserien i tre deler forteller historien om Dian Fosseys spesielle liv og byr på ny innsikt i omstendighetene rundt drapet. Serien baserer seg på over 40 timer med sjeldne arkivfilmer, Fosseys personlige brev og memoarer lest opp av Sigourney Weaver, og møter med dem som sto henne nærmest – inkludert et sjeldent intervju med forskningsassistenten Wayne McGuire.

Se traileren til «Dian Fossey: Mordgåten i gorillaens rike», som har premiere på National Geographic 2. desember kl. 21.00.

National Geographic