Amerikanske Mike Hughes er en av etterhvert mange mennesker som hardnakket tror at jorda er flat.

For å bevise dette, har den selvlærte «rakettforskeren» – som passende nok går under kallenavnet «Mad Mike» – nå tenkt å skyte seg selv opp mot verdensrommet i en selvbygget, dampdrevet rakett.


61-åringen, som til daglig jobber som limo-sjåfør, hadde egentlig planlagt å skyte seg selv opp i rommet forrige uke, men ble stoppet av manglende tillatelser fra det amerikanske Bureau of Land Management (BLM).

Utskytingen ble dermed flyttet til mandag 4. desember, fra et privateid område utenfor spøkelsesbyen Amboy i California – men bare dersom han får eventuelle nødvendige tillatelser. I mellomtiden står raketten klar i Mojave-ørkenen, på plass i bobilen som også skal fungere som oppskytningsrampe.

Les også: Hva om jorda virkelig var flat?

Dersom det faktisk skulle gå i orden med tillatelsene, eller Hughes (som han har antydet) velger å trosse mangelen på disse, skal oppskytningen overføres live på Hughes’ egen nettside.

Mange vil nok sitte spent og følge med på den, med en stor sjanse for at et og annet verdensbilde vil bli knust – med mindre Hughes og dampraketten hans selv blir knust før den tid.

 

Hughes tilhører den såkalte Flat Earth Society, en gjeng med felles og iherdig tro på at jorda er flat som en pannekake – der alt av vann og masser holdes på plass av opphøyede iskanter. Enkelte mener også at det hele er dekket av en usynlig dome.

Ifølge disse såkalte «flateartherne» er alle bilder og videoer vi har sett av jorda fra verdensrommet forfalskede, som en del av en større konspirasjon fra myndighetshold for å holde «sannheten» fra folket.

 

Nylig samlet flere hundre meningsfeller seg til den første, årlige Flat Earth International-konferansen i Raleigh, North Carolina i USA. BBC var tilstede med kamera for å høre hva enkelte av disse mente om temaet:

 

Felles for mange av de som tror på en flat jord, er gjerne at de verken har stor tro på etablert vitenskap … eller mye håndfast å vise til.

Det er nettopp dette Hughes nå ønsker å gjøre noe med, ved å selv se om jorda virkelig er høy fra en nødvendig høyde.

Les også: Kan den seriøse informasjonen overleve i et stadig mer løgnaktig internett?

Skulle han overleve ferden, og livestreamen gå på skinner, kan det hende at mange nok folk får se nok av en jordkurve til å bli overbevist om at jorda faktisk ER rund. Men mindre, som vi allerede ser antydninger til på nett, at det skulle komme konspirasjonsteorier også om dette rakettstuntet.

Mens vi venter på resultatene av «romferden», skader det ikke med et innspill om temaet fra vår favorittastrofysiker Neil deGrasse Tyson:

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.