Global oppvarming fører til korallrevdød, frykter forskere. Hvordan skal revene reddes? Jo, med 3D-teknologi, selvfølgelig!

På dramatisk vis, ble Great Barrier Reef erklært død i 2016. Fullt så dramatisk er det kanskje ikke, men forskning tyder på at global oppvarming utgjør en alvorlig trussel mot det kjente korallrevet langs kysten av Australia, og revene rundt om i verden forøvrig.

Men vitenskapen har ikke gitt opp håpet. En forskergrupper ved University of California i San Diego vil forstå hvordan korallrev vokser og oppfører seg, skriver The Verge.

Det gjør de ved å lage 3D-visualiseringer av korallrev rundt om i verden.

– Når du tar på deg headsetet og går inn i en av disse 3D-modellene, er det bedre enn å dykke. Du trenger ikke oksygentank eller uroe deg for havstrømmene – eller være redd for å bli solbrent, sier Clinton Edwards som er en av forfatterne bak den nye studien publisert i tidsskriftet Coral Reefs.

Et av revene de har undersøkt ligger ved Palmyra-atollen sør for Hawaii. Med undervannskameraer har de tatt flere tusen bilder av korallene, spredt over et område på drøyt 1600 kvadratkilometer. Bildene sys deretter sammen til tredimensjonale landskap som gjør det mulig å granske revene digitalt og følge utviklingen fra år til år.

Dykkere tar bilder av flere tusen kvadratmeter med korallrev. Bildene blir sydd sammen til 3D-modeller som kan granskes digitalt. (Foto: Stephani Gordon/University of California San Diego, via The Verge)

– Det er en matematisk tekstur over veksten som det blotte øye ikke klarer å fange opp, og jeg tror ikke noen forventet såpass konsistente resultater, forteller Edwards.

Det viser seg nemlig at revene ikke koraller ikke vokser tilfeldig, men hoper seg sammen på tvers av revene. Når sterke strømmer river korallene fra hverandre, fester restene seg til revene for å overleve.

Slike studier har vært vanskelig å gjennomføre tidligere, ettersom korallrevene jo befinner seg under vann. Men håpet er nå at slike 3D-modeller skal bidra til å øke forståelsen for hvordan korallrev vokser, struktureres, hvordan de dør og hvordan de kan takle klimaforandringer.

Det kan komme godt med når vi forsøker å plante nye korallrev, slik det er gjort, med hell, i Filippinene. I tillegg til klimaforandringer har korallene her også blitt skadd av fiskere som bruker eksplosive ladninger mot store fiskestimer, skriver The Guardian.

For å plante nye koraller, har forskere samlet inn kjønnsceller fra levende rev og dyrket frem larver. Disse blir igjen brakt tilbake til revene hvor de dyrkes og gros i beskyttende telt.

Larver fra korallrev samles inn til «oppdrett» for så å gros på nytt på rev som er skadet av mennesker og klimaforandringer. (Foto: Narrissa Spies [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)

– Prosjektet er et stort steg i riktig retning, men det er ennå mye arbeid som må gjøres for å restaurere og reparere korallrevene rundt om i verden. Vi må fortsatt ta sterke grep for å motvirke klimaforandringene, sier Anna Marsden i The Great Barrier Reef Foundation.

Toppbilde: Stefani Gordon/University of California San Diego

National Geographic